A rovat kizárólagos támogatója

A „Rajongunk a méhecskékért” kampány a méhek védelmére hívja fel a figyelmet, amelynek első lépéseként az ALDI egy 5 méhcsaládos méhecskeházat épített. Eddig csak az Aldi tette kötelezővé beszállítóinak, hogy vezessék ki a Greenpeace által megnevezett 7 méhgyilkos rovarölő szer használatát az élelmiszernövények termesztésénél.

Alma, eper, sárgabarack, szilva, cseresznye, uborka, káposzta, zöldfűszerek, tök, hagyma, spárga és mandula – csak néhány azok közül a nélkülözhetetlen élelmiszerek közül, amelyeket mind a méheknek köszönhetünk. Kevesen tudják, hogy élelmiszereink körülbelül egyharmada ezek nélkül a szorgos állatok nélkül nem létezne, akik a környezetre ártalmas növényvédő szerek, a hiányzó élőhelyek és a nem elegendő táplálék miatt nagy veszélyben vannak.

A hazánkban 2008 óta – jelenleg már 108 áruházzal – működő ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. célul tűzte ki maga elé, hogy „szárnyai alá” veszi a méheket és a „Rajongunk a méhecskékért” kampánya segítségével felhívja a figyelmet a méhek hasznosságára, védelmük fontosságára. „Az ALDI Magyarország alapvető értéke az egyszerűség és a felelősség. Nemcsak vásárlóinkért, üzleti partnereinkért, munkatársainkért, hanem a társadalomért és környezetünkért is felelősséget vállalunk. Szükségünk van a méhekre, a méheknek pedig a mi segítségünkre, hiszen pusztulások komoly problémává válhat. Éppen ezért gyümölcseinket és zöldségeinket szigorú ellenőrzés alá vetjük, egyre több bioterméket kínálunk áruházainkban és elindítottuk „Rajongunk a méhecskékért” elnevezésű programunkat is, amelynek első lépéseként méhecskeházat építettünk” – mondta az átadón Székács Tibor, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. ügyvezető igazgatója.

Több ezer fővel bővült az ALDI Több ezer fővel bővült az ALDI
A képre kattintva galéria nyílik.

Nyilatkozatháború a méhgyilkos szerekről
A Greenpeace szerint felelőtlenül viselkedik Magyarország, amikor eseti engedélyt kér az EU-ban jelenleg korlátozás alatt álló neonikotinoid növényvédő szerek használatára. A neonikotinoidokat 2013-ban korlátozták az unióban, mert gyaníthatóan veszélyt jelentenek a méhpopulációra és a vízi élőlényekre is. Az erről szóló végleges kutatási eredmények még nem készültek el, de a korábban a Science-ben közölt tudományos cikkekből az derült ki, hogy gyakorlati felhasználásnál nagyobb dózisban a szerek megölik a poszméh-királynőket és koordinációs zavarokat okoznak a méheknél. A környezetvédő szervezet aggályaihoz részben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület is csatlakozott, amelynek képviselői sérelmezték, hogy nem egyeztetett velük senki, és szeretnék tisztázni, pontosan mely terülteken vetik majd el a neonikotinoidokkal csávázott vetőmagokat. A Földművelésügyi Minisztérium szerint ugyanakkor pánikkeltésről van szó. A Greenpeace nem pánikot kelt, hanem elővigyázatosságra int; és azt követeli, hogy a Földművelésügyi Minisztérium azért dolgozzon, hogy a méhek, és az élővilág veszélyeztetése nélkül termeljük meg élelmiszereinket. A zöld szervezet azt várja a hatóságoktól, hogy a méhekre veszélyes vegyszerek használatának eseti engedélyezése ne titokban történjen, hanem arról előzetesen tájékoztassák a méhészeket. Eddig egy nemzetközi élelmiszerlánc
, az Aldi Süd tette kötelezővé beszállítói számára, hogy azok vezessék ki a Greenpeace által megnevezett 7 méhgyilkos rovarölő szer használatát az élelmiszernövények termesztésénél.

Több ezer fővel bővült az ALDI Több ezer fővel bővült az ALDI
A képre kattintva galéria nyílik.

A diszkont filozófiát megalkotó ALDI biatorbágyi központjában felépült több kaptárral bővíthető méhecskeház egyelőre öt méhcsaládnak ad otthont, akiknek gondozását Tóth István profi méhész segíti. A kezdeményezés célja nem a méztermelés, hanem a megfelelő környezet biztosítása a házban lakó öt méhcsaládnak és az új nemzedékeknek, valamint a vásárlók és üzleti partnerek figyelmének felhívása a méhek védelmére és a rájuk leselkedő veszélyekre. A kampány során a diszkontlánc méhbarát termékeket kínál áruházaiban, a gyermekek számára rajzpályázatot hirdet és folyamatosan növeli az üzleteiben megvásárolható biotermékek számát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás