A rovat kizárólagos támogatója

Megelőző jelleggel jódtablettát szedetnének a lakossággal, ami radioaktivitás ellen védi a pajzsmirigyet.

A Belgium egész területén élő lakosság jódtablettákat fog kapni a közeljövőben, megelőző jelleggel, jelentette be a belga szövetségi kormány egészségügyi minisztere, Maggie De Block a belga parlamentben tegnapelőtt, írta a La Libre Belgique. Az újság hangsúlyozza, hogy a kormány nem azért rendeli el a gyógyszerek kiosztását, mert baleset történt volna. A kormány a belga Szövetségei Nukleáris Ellenőrző Ügynökség (AFCN) javaslatára vezeti be a fokozott készültséget, és jelezték, hogy nincs összefüggés a Brüsszelt ért márciusi terrortámadásokkal. Úgy értesültünk, hogy a tablettákat jövőre osztanák ki a lakosok között.

Az atomerőművek 100 kilométeres körzetében fogják a lakók rendelkezésére bocsátani a tablettákat, ami tulajdonképpen az ország egész területét lefedi. Öt nukleáris erőmű működik Belgiumban, egy pedig a határ közelében, Hollandiában. Az erőművek körüli 20 kilométer sugarú körben már most is ez az eljárás, ezt terjesztik ki most nagyobb területre.  A magas népsűrűség és a nukleáris energiával járó kockázatok miatt mindenképpen szükség volt rá, hogy sor kerüljön erre az intézkedésre – [a belga áramszolgáltató vállalat], az Electrabel költségére – nyilatkozta a lapnak Jean-Marc Nollet, az Ecolo nevű belga zöldpárt szövetségi parlamenti képviselője.
 

 

A magyar katasztrófavédelem a kálium-jodidról

„A nukleáris balesetek során a levegőbe radioaktív jód kerülhet, ami belégzés során, a tüdőn keresztül a szervezetbe juthat.” – derül ki a magyar Katasztrófavédelem honlapjáról, ahol feltüntetik a kálium-jodid só szedését, mint a nukleáris veszély elleni védekezés egyik  formáját. – A kálium-jodidból, a szervezetben való felszívódás után, a stabil jód a pajzsmirigyben megkötődik, telíti azt, így a radioaktív jód ezután már nem tud megkötődni és a szervezetből kiürül” – írják. Fontos tudni, hogy a kálium-jodid csak a pajzsmirigyet képes megvédeni és csakis a radioaktív jód megkötődése ellen, teszik hozzá.  Az is kiderül a honlapról, hogy otthon a kálium-jodid tablettákat a Paksi Atomerőmű Zrt. 30 km-es körzetében lévő településeken a gyógyszertárakban, vagy a polgármesteri hivatalokban tartják lekészletezve.
 

Nincs kapcsolat a terrortámadásokkal

A brüsszeli reptéren és a metróban történt márciusi terrortámadás után pár nappal nukleáris riasztást hirdettek a hatóságok Belgiumban, mert holtan találták egy atomerőmű biztonsági őrét. A Fleurus erőműben történt eset után azonban a helyi illetékes ügyészség jelezte, hogy nem gyanakszanak terrorista szálra- írta az eurologus.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás