A rovat kizárólagos támogatója

A Pilisi Parkerdő Zrt. nagyszabású kerékpár-turisztikai fejlesztésének köszönhetően immár 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) ponttal és 28 kijelölt biciklitúrával, egy csaknem 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére.

A Pilist, valamint a Visegrádi és a Budai-hegységet átszelő Pilis Bike bicikliút-hálózat a túra-, illetve a szabadidő kerékpárosok igényeit egyaránt szem előtt tartva valósult meg. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt mintegy 65 ezer hektáros terület közvetlen közelében mintegy 3 millió ember, tehát az ország lakosságának egyharmada él, évente csaknem 20 millió látogatónapot regisztrálnak.

Az erdőgazdaság tapasztalatai szerint egyre többen keresik fel két keréken az erdőket, a kerékpáros turizmus, és a kerékpáros turizmusról való gondolkodás az utóbbi években hatalmas fejlődésen ment keresztül. Így közjóléti és turisztikai fejlesztései sorában – a természetvédelmi és erdőgazdálkodási szempontok figyelembevétele mellett – a Pilisi Parkerdő Zrt. kiemelt céljává vált az erdei kerékpározás infrastrukturális és kényelmi feltételeinek korszerű, minden igényt kielégítő biztosítása. A túrakerékpárosok ugyanis minél változatosabb és hosszabb útvonalakon szeretnének kerekezni, a városban élő szabadidő kerékpárosok legnagyobb problémája ezzel szemben az, hogy örömmel bicikliznének a természetben, ám a legtöbbjük nem szívesen használja a belvárosból az erdőkbe vezető kerékpárutakat.

kisrigo_terkep_webre-01

A Pilis Bike projekt az egyre növekvő közösségi igényeknek megfelelően így két szinten kínál megoldást:

• kilenc, személygépkocsival könnyedén megközelíthető, úgynevezett „Parkolj és bringázz!” (P+B) kiindulópontokról, különféle távú és nehézségű túrákkal mindenki számára elérhetővé teszi az erdei kerékpározás lehetőségét – például a Budakeszi Vadasparktól, a szentendrei Skanzentől, vagy Nagykovácsitól;

• a túrakerékpárosok számára pedig az eddiginél is hosszabb és komplexebb útvonalhálózatokat alakítottak ki.

A Pilisi Bike kerékpár-turisztikai fejlesztés Pilisszentlászlón tartott átadó eseményén Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Madas Lászlóhoz, a Pilisi Parkerdőgazdaság legendás alapítójához köthető annak a gyakorlata, hogy a természetvédelem, a gazdaság és a közjólét területeit összehangolva az erdőgazdaságoknak alapfeladatuk az emberek kikapcsolódásához és rekreációjához szükséges infrastruktúra és szolgáltatások biztosítása. A Pilisi Parkerdő Zrt. ma is ennek a gyakorlatnak megfelelően végzi mindennapi munkáját. 2013 óta szinte minden hónapban közjóléti és turisztikai fejlesztések megvalósítását jelentettük be. Ez nem csak különálló objektumokat, például kilátókat és turista-, illetve menedékházakat jelent, hanem komplett turisztikai rendszereket és hálózatokat is. Erre újabb példa a Pilis Bike kerékpár-turisztikai projektünk is. A Pilis Bike mai átadásával megalapoztuk a Pilisi Parkerdő ez irányú turisztikai szolgáltatásainak rendszerét. Ezekre az alapokra a későbbiekben különféle szolgáltatásokat fogunk felépíteni, illetve elindulunk egy másik, számomra nagyon izgalmas irányba is: a lovas turizmus felé.

Mivel a Pilis Bike kijelölt úthálózatának egy része az erdőterületeken kívül halad, az érintett önkormányzatok, valamint a Magyar Természetjáró Szövetség, illetve kerékpáros szervezetek bevonásával, széleskörű szakmai egyeztetés során ölthetett végleges formát a nagyszabású kerékpár-turisztikai fejlesztés. A Pilis Bike összefüggő, csaknem 330 km-es úthálózatához a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai erdei üzemi utakat nyitottak meg és erdészeti utakat kötöttek össze, új túraútvonalakat jelöltek ki, továbbá információs táblákat helyeztek ki és új jelzéseket festettek. Fontos, hogy a kerékpározók előtt megnyitott erdészeti utak nem kizárólagosan kerékpáros turistaútvonalak, ezeken a jövőben továbbra is várható erdőgazdasági jellegű forgalom. A kerékpárosok útját ezen kívül gyalogosok, köztük gyerekek, és erdei állatok is keresztezhetik. A kerékpározást az erdőben is a szabályok betartása teszi biztonságossá.

Részletes adatok, koordináták: Háttéranyag Pilis Bike 2016 (28 KB word)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás