Hirdetés

Hogyan válnak az egykor mesés tájak szennyezett bombává? – ezt követték nyomon a Duke Egyetem professzorai, amikor azt vizsgálták, hogy miként hatott a természetre az olaj és a gázipar több ezer balesete, amikor is radioaktív és nehézfémmel szennyezett, valamint maró sót tartalmazó anyagok jutottak a talajba.

Észak-Dakota az amerikai olajfúrások legfontosabb helyszíne, ahol az elmúlt évtizedben durván 9700 kutat fúrtak két olajban gazdag régiójában. A tudósok szerint durván minden harmadik kútfúrásnál történt valamilyen véletlen szennyezés, baleset, amely miatt a dakotai olajmezők egy-egy részén komoly aggodalomra ad okot a nehézfény szennyezés és a radioaktivitás mértéke. Észak- Dakota több folyójában és patakjában is magasabb toxikus, valamint radioaktív szintet mértek, mint az megengedett a szövetségi államban. Gond, hogy Dakotában az ivóvizet a helyi folyókból nyerik, így félő, hogy a már amúgy is tisztításra szoruló vízbe bekerülhetnek a szennyeződések.

A patakokból, folyókból táplálkozó állat és növényvilág is súlyos fertőzésnek van kitéve, ahogyan a dakotai emberek otthonában is időnként mérgező víz csordogálhat. Ezt a fontos kérdéskört azonban nem érintette a tudományos vizsgálat. Az azonban tény, hogy Michiganben, Flint környékén a szennyezések közelében néhány nehézfém magas értékét mutatták ki, többek között a rádiumét.

A szelén szintje is 35-ször magasabb volt a normális küszöbnél.

North Dakota, Williston Bakken Oil and Gas Missouri River. Photo Credit: EcoFlight

A szennyezéseket a talajban és a talajvizekben is egyaránt kimutatták. A mérések alapján be lehetett tájolni, hogy a szennyezések területéről merre csordogál a talajvíz, hiszen azokon a részéken is magasabb volt a rádium szint. A Duke Egyetem jelentéséből kiderült, hogy csaknem 3900 véletlen szennyezés következett be az olaj és gáziparban csak Észak-Dakotában. Megvizsgálták a legrégebbi balesetet, ahol 300 hordónyi szennyvíz került a talajba. A mostani mérések arra engedtek következtetni, hogy semmiféle tisztító módszer sem volt igazán hatékony, hiszen a négy évvel ezelőtti eseménynél még most is az egekben van a szennyezettség mértéke. A legmagasabb rádium szennyezettség több volt, mint 4600 Bequerel kilogrammonként, amely két és félszerese volt egy korábbi, óriási vitát kavart pennsylvaniai szennyezésnek.

Észak-Dakota törvényei szerint 185 bq/kg szennyezett anyagot már nem lehet letenni speciális engedély nélkül, ahogyan szállítani sem lehet csak úgy. Mindeközben a jelentés rámutatott, hogy a szennyezés a különböző kémiai anyagok lebomlása miatt még ezer évig is jelen lehet, hogyha nem történik hatékony tisztítás a területeken. A Duke Egyetem tudósai négy különféle helyen mértek kritikus értékeket, ebből hármat már megneveztek, viszont a negyedikről még nem tudni merre lehet. A helyi Bismarck Tribune lapban erősen kritizálta a kutatók mérési módszereit és a terepeket a dakotai egészségügyi minisztérium felelőse, amelyek – szerinte – nem érintették az olyan területeket, ahol már erőteljes tisztítást végeztek. Az egyik területen 2015-ben 2,9 millió gallon olaj folyt el, a másik két hely két, 2011-ben történt kisebb szennyezés helyén történt. A területekről tavaly júniusban gyűjtötték be a mintákat- írta az ecowatch.com.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás