A rovat kizárólagos támogatója

Kasztília és Leon spanyol tartomány törvényben tiltotta meg, hogy megöljék a bikákat a viadalokon kívüli egyéb hagyományos rendezvényeken, így például a Toro de la Vega elnevezésű, több száz évre visszanyúló eseményen, amelyet egyfajta, a bikával folytatott lovagi tornaként szoktak emlegetni.

A Madridtól 180 kilométerre lévő Tordesillas településen 1534 óta rendezik meg a ma már igencsak vitatott küzdelmet, amelynek lényege, hogy az emberek gyalog vagy lovon ülve, lándzsákkal a kezükben próbálják elejteni a bikát egy nagyobb, szabad területen.

Kegyetlensége miatt az állatvédők évek óta igyekeznek betiltatni az eseményt, amelyet legutóbb nagy rendőri jelenlét mellett rendeztek meg, hogy elkerüljék az ellenzők és támogatók összecsapását.

Kasztília és Leon vezetése azzal indokolta most meghozott döntését, hogy a kapott kritikák hatására hozzá kellett igazítani ezt a népszerű ünnepséget a 21. századi kultúrához és érzékenységhez.  "Az a célunk az, hogy szüntessék be az ilyen rendezvényeket, nem csupán az, hogy ne öljék meg a bikákat a nézők előtt" – értékelte a döntést a PACMA állatvédő szervezet, amely ugyanakkor sikerként értékeli, hogy a helyi kormányzattal folytatott tárgyalásaik ilyen eredményt hoztak.

Tordesillas megtarthatja a Toro de la Vegát, de csak úgy, ha a bikának nem esik bántódása. Ha mégis, az ünnepséget betiltják.

Az állatvédők tiltakozó videót is készítettek: 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás