A rovat kizárólagos támogatója

Magyar szürke szarvasmarhák, bivalyok, racka juhok és nóniusz lovak legelnek a debreceni Nagyerdőben, ahol ma nyitották meg a Magyar nemzeti parkok hetét.

Magyarország óriási nemzeti kincse a természet közeli állapotban megmaradt táj, amely hazánk területének csaknem egyharmada – mondta a rendezvény megnyitóján a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára. Rácz András hozzátette: 850 ezer hektár védett terület van az országban, a tíz nemzeti park 300 ezer hektár állami védett területet kezel, ahol összesen 14 ezer őshonos állatot tartanak.
A helyettes államtitkár legfőbb célnak a területek legeltetéssel történő jó karbantartását és a génmegőrzést nevezte, de – mint mondta – fontos szerepet töltenek be a nemzeti parkok az öko-turisztikában is: programjaiknak tavaly 1,5 millió regisztrált látogatója volt. A környezeti nevelésről szólva kiemelte a 15 hazai erdei iskolát: foglalkozásaikon évente tízezer gyerek vesz részt, de a különféle környezetvédelmi programokat több mint kétszázezren látogatják. Rácz András szerint az állami környezetvédelemnek fontos partnerei a helyben élő gazdák.  A Nemzeti Parki Termék védjegy programban több mint 170 termelő 600 termékkel vesz részt – jelezte.

A nemzeti parkok hete rendezvénysorozat (részletes programok országszerte) egyre sikeresebb: 10 éve, az első rendezvényen még 3500-an vettek részt, tavaly már 15 ezren, s reményeik szerint az idén még többen érdeklődnek a parkok munkája iránt – mondta a helyettes államtitkár. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: egy nappal korábban, tegnap nyújtották be azt a turisztikai pályázatot, amellyel az egykori szürkemarha-hajtóutak mentén alakítanának ki a régi mesterségeket is bemutató turisztikai attrakciókat. Egyik ilyen a hagyományos fazekasság, amelynek az ország minden részéből, illetve a délvidékről érkezett mai képviselői mutatkoznak be a Nagyerdőben a nemzeti parki találkozóval együtt megnyitott fazekas fesztiválon. Pajna Zoltán ebből az alkalomból 22 fazekasnak adta át a fesztivál diplomáját.

A két rendezvényhez kapcsolódva a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) első alkalommal rendezi meg a nagyerdei Békás-tó partján a Hortobágy házhoz jön! – pusztai kínáló című gasztrokulturális programját. Kovács Zita, a HNP igazgatója megnyitójában elmondta: a pusztai állatok bemutatójával és az autentikus pusztai ételekkel arra szeretnék felhívni a városiak figyelmét, hogy Debrecentől 35 kilométerre, világörökségi helyszínen él a hagyomány, érdemes oda ellátogatni – írta az MTI.

A "nemzeti hírügynökség" nem szólt a földmutyiktól, és arról, hogy a természetvédelem egyre sanyarúbb helyzetben van.
 

Parlagon hagyták birtokaikat az új bérlők a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Parlagon hagyták birtokaikat az új bérlők a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Beigazolódni látszik a gyanú, hogy az új bérlők egy része pusztán a hektáronkénti 70 ezer forintos területalapú támogatásra hajtott. Drónról készült felvételeinken jól látszik, mekkora területekről van szó.

 

Kapcsolódó anyagok:

A hortobágyi biotermelést is szétverte a kormány

Likvidálják gazdaságaikat a kisemmizett hortobágyi gazdák

Fazekas tanácsadójának családja is jól teljesített a hortobágyi földmutyiban

Lemondott a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás