A rovat kizárólagos támogatója

Újabb részletek derültek ki a vizes vb előkészületeiről: bővül a BuBi hálózata, megújul a Pesti alsó rakpart és a Margitsziget is. A projektek költségeinek legnagyobb részét a kormány fedezi. Ki tudja mennyi lesz az Orbán Viktor, Gyárfás Tamás, és Garancsi István biznisz végösszege.

A 2017-es budapesti vizes világbajnokság megrendezéséhez szükséges további fejlesztésekről döntött tegnapi ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület jóváhagyta a támogatási szerződés megkötését a fővárosi önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között.
A szerződés tartalma szerint a kormány által támogatott projektelemek tervezett összköltsége 9 milliárd 301 millió forint. A kapcsolódó kormányzati, vissza nem térítendő támogatás 8 milliárd 224 millió, a fővárosi önrész 1 milliárd 77 millió forint.

A támogatott projektelemek között szerepel:
— a Népfürdő utca – Vizafogó utca felújítása,
— gyalogos híd létesítése a Rákos-patakon,
— a Pesti alsó rakpart megújítása,
— gyalogos-kerékpáros útvonal kiépítése,
— a Margitsziget környezetfejlesztési feladatai.

A további projektelemek egy részéről már korábban beszámoltunk, ezek a Róbert Károly körút és a Kárpát utca felújítása, valamint a Margitsziget csatornázása.
Most újabb fejlesztésekről döntöttek a Margitszigeten: bővül az északi fizetőparkoló-kapacitása, emellett az Atlétikai Centrum belső csapadék- és szennyvízhálózatát is szétválasztják és új hálózatra csatlakoztatják.

700 millió forint európai uniós forrásból a közbringarendszer (BuBi) is kibővül: bekapcsolják a hálózatba a vizes világbajnokság helyszíneit, 27 új gyűjtőállomást létesítenek, 335 új kerékpárt szereznek be, fejlesztik a kapcsolódó közterületi infrastruktúrát, az érintett közúthálózaton gyalogos- és kerékpárosbarát átalakításokat végeznek.(MTI)

 

90 milliárd forintba fog kerülni a 2017-es vizes-vb – az Átlátszó kiszámolta a kormány helyett

A pályázat idején bedobott összeg több mint tízszeresére rúghatnak végül a jövő évi budapesti vizes-vb rendezésével kapcsolatos kiadások. A vizes-vb tényleges költségeit illetően rengeteg pontatlan becslés kering a sajtóban: a káosz részben a zavaros kormányzati kommunikáció eredménye, tucatnyi jogszabályba dugta el ugyanis a kormány a finanszírozás különböző tételeit. Kibogarásztuk az elmúlt három év vb-re vonatkozó döntéseit, ezek alapján a rendezés tényleges költsége legalább 89,843 milliárd forint lesz. A legtöbb pénzt idén költik el, összesen több mint 52 milliárdot, de még 2017-ben is legalább 25 milliárdot fordítanak a projektre. A kormány azzal érvel, hogy ezek jelentős részben olyan beruházások, amelyekre a vb-től függetlenül is szükség van, az összesítésben ezért mi is csak a kormány határozatai szerint a világbajnokság megrendezéséhez szükségesek tételekkel számoltunk.

Tavaly több írásban mutattuk be, hogyan nőttek az első ötletelés óta a budapesti vizes vb tervezett költségei a Magyarországra világversenyt álmodó Gyárfás Tamás úszóelnök 8 milliárdjától a kormány tavaly májusi, a Dagály felújítására szánt 49 milliárdról szóló határozatáig. Akkor még nem tudtuk kalkulálni az infrastruktúrán kívüli kiadásokat, a versenyrendezés szorosan vett költségét, így – becsült értéken számolva bizonyos tételeket – azt írtuk, legalább 64 milliárd forintba lesz a vizes-vb. Teljes nevén a 17. FINA Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műszó és Nyíltvízi Világbajnokság, Budapest-Balatonfüred.
RÉSZLETEK >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás