A rovat kizárólagos támogatója

Lázár János korábbi ígéretével ellentétben a belátható jövőben mégsem lesz nemzetközi menedzsmentje a Paksi Atomerőműnek. A Népszabadság úgy tudja, az ötletért a kormányban sem mindenki lelkesedett, a megkeresett nyugati menedzserek pedig kikosarazták a szoros orosz kapcsolatai miatt kevéssé vonzó karrierállomásnak számító magyar nukleáris céget.

Hogy a 2015 szeptemberében beígért nemzetközi menedzsment fizetésére egyelőre nem kell spórolnia az atomerőműnek, az Seszták Miklós fejlesztési miniszter válaszából derült ki, amelyet a tárcavezető Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjének kérdésére adott. Seszták a válasz elején megpróbálta becsomagolni a rideg tényeket („a nemzetközi menedzsment kiválasztásával kapcsolatos folyamat még nem zárult le”), később azonban egyértelműen leszögezte: a megbízással kapcsolatos döntés nincs napirenden.

A halasztásnak két, egymástól független oka is lehet. Egyrészt régóta dúl a vita Lázár és Seszták között az atomerőmű kormányon belüli „hovatartozásáról” (azaz arról, hogy az MVM – és ezzel a nemzeti fejlesztési tárca –, vagy pedig a Miniszterelnökség legyen-e a gazda), és az NFM korábban sem lelkesedett az ötletért, hogy az MVM-es kötődésű magyar szakemberek helyett „idegenekre” bízzák Paksot. Másrészt viszont az elmúlt hónapokban tényleg történtek próbálkozások nemzetközi menedzserek leigazolására, de nem jártak eredménnyel. Jávor szerint megkeresték a német energiaipar számos stratégiai posztján megfordult Hans-Peter Villist, de ő ugyanúgy nem állt kötélnek, mint ahogyan a paksi bővítés felügyeletére szánt nemzetközi tanácsadó testület élére kiszemelt Areva-vezető (aki a flamanville-i és olkiluotói projektek elakadása, a költségek megtöbbszöröződése miatt távozott korábbi posztjáról) is elutasította a felkérést.

A magyar atomerőmű, illetve a hazai atomipar mostanában nem számít vonzó állomáshelynek: az Európai Bizottság több eljárásban is vitatja a tervezett bővítési beruházás odaítélésére vonatkozó döntéseket, a finanszírozásra szolgáló orosz hitel lehívását a kormány bizonytalan időre elhalasztotta, az erőmű nyereségtermelő képessége visszaesett, Paks II pedig az európai orosz befolyásról szóló uniós vita fókuszába került.  A menedzsercsere elnapolása azt jelzi, hogy a kormányon belüli egyezkedéseken most éppen Seszták Miklós érvei tűnnek erősebbnek, Paksot pedig – Lázár korábbi elképzeléseivel szemben – nem lesz könnyű nemzetközi ellenőrzés alá helyezni-írta a nol.hu.
 

Fantom német menedzser Pakson

Fantom német menedzser Pakson

Tavaly szeptemberben Lázár János német menedzsert ígért Paksra, decemberben az új vezető személye is megjelent, januárra viszont a jelölt felszívódott. A fejlesztési tárca – a Párbeszéd Magyarországért kérdésére küldött – válaszából kitűnik, az atomerőmű menedzsmentje változatlanul csak magyarokból áll. Valószínűleg a kormány "kreatív" adat összeállítása miatt is magyarázkodhat Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter holnap Brüsszelben.

Olyan számokkal igyekeztek meggyőzni Brüsszelt arról, hogy a paksi atomerőmű bővítési projekt nem kap tiltott állami támogatást és kitermeli az építkezés költségeit, amelyeket különböző évek adataiból válogatott össze – írtuk januárban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás