Hirdetés

Az USA több nagyvárosában terjedőben van az urban gardening, vagyis a városi zöldségtermesztés. Többnyire háztetőkön létesülnek a mini zöldségfarmok, ezúttal azonban már befejezéséhez közeledik egy úszó gyümölcsös is.

A félig éretten leszedett, nagy távolságból szállított zöldség-gyümölccsel szembeni ellenérzésekre alapozva hozták létre New Yorkban azt a gyümölcsöst, amelynek létrehozásában hajómérnökök és technikusok, kertészek, tájépítész, valamint a US Coast Guard, vagyis a parti őrség szakemberei vettek részt.

Hamarosan hivatalosan is felavatják a Swale névre keresztelt 30 méter hosszú és 9 méter széles tengeri uszályt, ami alapítványok és magánszemélyek pénzéből épült és nem pusztán arra szolgál, hogy friss gyümölccsel lássa el a vásárlókat, hanem arra, hogy a fedélzetre látogatók a kődzsungel afféle bioszféra rezervátumában, kikapcsolódás közben le-letéphessenek egy-egy gyümölcsöt a fáról, vagy zöldséget és bogyós gyümölcsöket szedjenek az ágyásokból.

Úszó "élelmiszer erdő" a Hudson folyó Kép: EcoHack Indiegogo

Az alkotók részben művészeti projektnek tartják a Swale létrehozását, és nem csak az a céljuk, hogy élelmiszert termeljenek, hanem vitát ösztönözzenek arról, vajon lehet-e ingyenes közszolgálati tevékenység a lakosság friss zöldséggel való ellátása, vagy a zöldség és gyümölcs továbbra is „csak egy drága árucikk” maradhat.
 

Európa legnagyobb városi farmja egy gyár tetején

Európa legnagyobb városi farmja egy gyár tetején

Hága ipari negyedében elkészült az UF002, ami nem más, mint az egykori Philips-gyár tetejére épített hatalmas üvegház, és egy haltenyésztő telep kombinációja.

A terv a zürichi székhelyű Urban Farmers nevű cégtől származik, amely tápfolyadék használatával működő hidroponikus (tápfolyadékot felhasználó) növénytermesztő rendszerek fejlesztésén dolgozik. A cég szerint szinte bármelyek, földben termő növény fejlődik hidroponikus körülmények között, de növényenként eltérő az alkalmazhatóság mértéke.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás