A rovat kizárólagos támogatója

A paksi bővítés kulcsszereplője, a Roszatom orosz atomenergetikai állami konszern a következő hónapokban keretszerződéseket ír alá az egyiptomi kormánnyal egy atomerőmű építéséről az észak-afrikai országban.

Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjúban arra emlékeztetett, hogy már megszületett a két ország kormánya között a megállapodás az atomerőmű építéséről és finanszírozásáról. "A következő hónapok keretszerződései az építés feltételeiről, a fűtőanyag-szállításokról és a szolgáltatásokról szólnak majd" – mondta a Roszatom vezetője.

 

Oroszország és Egyiptom november 19-én kötött kormányközi megállapodást az első egyiptomi atomerőmű megépítéséről. Az Egyiptom földközi-tengeri partvidékének ed-Dabaa régiójában felépülő létesítményben négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktor lesz.

Május közepén az egyiptomi kormányközlönyben megjelent, hogy Oroszország 25 milliárd dollár kölcsönt nyújt Egyiptomnak, amely az összeget 13 év alatt, 2016 és 2028 között használja fel. A kölcsön visszafizetése 2029. október 15-én kezdődik, 22 év alatt, 43 részletben. A kölcsön éves kamata 3 százalék.  Az orosz kölcsön az építéssel, a beszerzésekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos minden szerződés értékének 85 százalékát finanszírozza, a számla fennmaradó 15 százalékát az egyiptomi kormánynak kell rendeznie. Egyiptom azzal számol, hogy az első reaktor 2024-ben áll üzembe- írta az MTI.

Az persze kérdéses, hogy az oroszok miből tudnak hitelt adni nemcsak az egyiptomiaknak, hanem az Orbán-kormánynak is a paksi bővítéshez, hiszen csődközelben a hitelfolyósító orosz állami bank.
 

Csőd szélén a Paksot finanszírozó orosz bank

Csőd szélén a Paksot finanszírozó orosz bank

Áron alul értékesítési eszközeit és dolgozókat bocsát el a magyar paksi atomerőmű-projekt mellett számos orosz presztízsberuházás finanszírozó bankja, a Vnyesekonombank (VEB). Az orosz állami hitelintézet hosszú hónapok óta tartó válságának aktualitásairól ezúttal a Bloomberg számolt be.

A friss becslések szerint a korábban hittnél jóval magasabb, 1300 milliárd rubel lehet a bank megmentésének a költsége, ami mintegy 20 milliárd dollárnak felel meg. Nehezíti a tisztánlátást, hogy az orosz kormány hivatalosan nem ad tájékoztatást az ügyről, így elsősorban gyors eszközeladásaiból lehet következtetni arra, miként tennék rendbe a bank pénzügyeit.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás