A rovat kizárólagos támogatója

A környezetvédelmi termékdíjból befolyó bevételnek csak 20 százalékát költi a kormány arra, amire ígérte, azaz a hulladékgazdálkodás támogatására, a többi megy a közösbe. Miközben a tönk szélére küldte a hulladékgazdálkodást az Orbán-kormány.

Az elmúlt öt év költségvetéseiből egyértelműen kiderül, hogy a termékdíjból beszedett pénzeknek nagyjából csak 20 százalékát fordította a hulladékgazdálkodás támogatására a kormány, a többi megy a költségvetési "nagy kalapba" és elfolyik más kiadásokra – írta mai számában a központi költségvetésekre hivatkozva a Világgazdaság.

A vg.hu emlékeztetett: a 2011-ben elfogadott termékdíjról szóló törvény azzal a deklarált céllal született, hogy a befolyó pénzből finanszírozzák a hulladékok hasznosítását, megelőzzék és csökkentsék a környezetszennyezést. A kormány ezért egy jókora díjemeléssel, 2012-től több mint kétszeresére növelte a termékdíjköteles termékek utáni összbevételt és átszabta a hulladékhasznosítás teljes rendszerét. Azóta nem lehet például ingyen osztogatni a boltban műanyag zacskókat – írták.

Az idei költségvetési törvényben több mint 63 milliárd forint, a jövő éviben 69 milliárd forint bevételre számít a kormány környezetvédelmi termékdíjból, de ebből csak 12,75-12,75 milliárd forinttal támogatja a hulladékgazdálkodást – derül ki a lap által közölt adatsorból. (MTI)

 

Az új hulladéktörvény betesz a szelektív gyűjtésnek

Az új hulladéktörvény betesz a szelektív gyűjtésnek

A parlament által elfogadott, 2012-es hulladéktörvényt módosító törvény alapján mostantól kicsit jobban megéri majd a szemétégetés, és kicsit kevésbé éri majd meg a szelektív hulladékhasznosítással bajlódni.
A kormány új hulladékégetőket is építene azzal a felkiáltással, hogy Magyarország nem lesz a hulladéklerakók országa.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás