A rovat kizárólagos támogatója

Elképesztő állapotok uralkodnak a vásárosnaményi szennyvíztisztító telepen. A berendezések többsége üzemképtelen, így a városból és környékéről érkező napi 2000-2500 köbméter kommunális szennyvizet a rendszerváltás előtt épült, napi 600 köbméterre méretezett ún. oxidációs medencében próbálják meg ártalmatlanítani. Bár az üzemeltető saját mérései szerint nincs ok a pánikra, számos jel utal arra, hogy a helyzet korántsem megnyugtató.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV) a vízközmű-szolgáltató. A szolnoki székhelyű mamutvállalat 133 település 160 ezer lakosának biztosítja az ivóvizet, illetve gondoskodik a szennyvíztisztításról. A TRV száz százalékban állami tulajdonban van, a cég három megyei üzemigazgatóságon keresztül látja el a szolgáltatási feladatokat.

A korábban az ivóvízért és a szennyvíztisztításért felelős önkormányzatok a 2011-ben kezdődött központosítás nyomán kiszorultak a vízközmű-szolgáltatásból; a folyamat eredményeképp az idei év végére már csak öt nagy állami szolgáltató maradhat a szektorban. A TRV Zrt. által ellátott települések száma a 2010-es 23-ról mostanra 270-re növekedett.

A TRV 2015-ben 11 milliárdos nettó árbevételt ért el, üzemi eredménye viszont – a tavalyelőttihez hasonlóan – mínusz 400 millió forint lett.

A cégnek 2015 végén 10 milliárd forintot meghaladó kötelezettségállománya volt, ez 2,5 milliárdos növekedés a tavalyi értékhez képest. A gigantikus tartozás egyharmada ráadásul rövid lejáratú, vagyis egy éven belül esedékessé váló kötelezettség. A TRV nemrég közzétett beszámolóiból ugyanakkor az derül ki, hogy az önmagában is katasztrofális pénzügyi eredmény mögött még 3,4 milliárdnyi állami támogatás is van.

Ráadásul – ahogy a Ténytár összesítéséből is látszik – a 400 milliós üzemi veszteséggel tavaly a TRV hozta a relatíve legjobb eredményt az öt állami vízközműves cég közül. A legnagyobb negatív üzemi eredményt a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. produkálta, ide Nemzeti Vagyonkezelőnek közel hatmilliárdot kellett bepakolni, hogy nem legyen negatív a cég eredménye.

Az összesítés szerint a szektorban tavaly a központi költségvetésből több mint 10 milliárd forinttal kellett kompenzálni a rezsicsökkentés-államosítás-központosítás együttes hatását.

 

Bevételmaximalizáló gazdálkodás

A 2012-es einstand óta a vízközmű-szolgáltatásból származó bevételek nem az önkormányzatokhoz, hanem a TRV-hez folynak be. Az eszközök használatért a TRV természetesen bérleti díjat fizet tulajdoni arányuknak megfelelően az önkormányzatoknak, csakhogy ebből az összegből levonja a karbantartásra fordított kiadásokat. Így az önkormányzatoknak inkább kiadása, mint bevétele származik az államosított ivó- és szennyvízszolgáltatásból.

A TRV vásárosnaményi körzetében az államosítás előtt, egész 2012 decemberéig a Beregvíz Kft. volt a szolgáltató – a környékbeli települések tulajdonában álló Beregvíz ebben az évben még 19 millió forintos adózott eredménnyel zárt.  Két évre rá, 2014-ben a TRV Zrt. már közel 100 milliós veszteségről nyilatkozik a vásárosnaményi képviselőtestületnek.

A TRV Tiszamenti Üzemegységhez 34 település tartozik, a felhasználók becsült száma 31 825 fő. A szolgáltatásból származó bevétel 2014-ben 571 millió forintot tett ki, ebből csaknem 146 millió forint a szennyvíztisztítás utáni bevétel.

A TRV Zrt. 2012 decemberében egy jó állapotban lévő, biológiai tisztítási elven működő szennyvíztisztító telepet vett át Vásárosnaményban üzemeltetésre. A telep napi 600 köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas, ún. oxidációs árokkal kezdte meg az üzemelést még a rendszerváltás előtt. 1996-ban a csatlakozott háztartások számának növekedése és az újabb települések bekötése nyomán egy szintén biológiai elven működő, de más jellegű technológia alkalmazásával 400 köbméterrel növelték a kapacitást, így már napi 1000 köbméter szennyvíz tisztítására lett alkalmas a telep.

Név nélkül nyilatkozó forrásaink szerint a 2012. decemberi átvételt követően a folyamatos forráshiány következtében alapvető karbantartások maradtak el a szennyvíztelepen, ennek következtében lassan üzemképtelenné vált a tisztítómű – ezt alátámasztani látszik néhány, általunk megismert belső dokumentum is. Bár 2014-es beszámolójában a TRV úgy nyilatkozott, hogy rendbe tettek néhány berendezést, ezt a birtokunkba került levelezés csak részben támasztja alá.

Folytatás: Túlhasznált kapacitás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás