A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Tizenhat országban 185 környezetvédőt öltek meg tavaly, 60 százalékkal többen estek erőszak áldozatává, mint az előző évben – közölte a londoni székhelyű Global Witness csoport.

A szervezet által közzétett jelentés szerint a múlt év követelte eddig a legtöbb halálos áldozatot a környezetvédők soraiban. 2014-ben 116 környezetvédőt mészároltak le. 2002 óta a Global Witness 1176 környezetvédő halálát jegyezte fel.

A legtöbb – ötven – környezetvédő Brazíliában lelte halálát, többségük akkor, amikor az amazóniai esőerdőkben folyó illegális erdőirtás ellen kampányolt.
Harminchárman haltak meg a Fülöp-szigeteken, 26-an Kolumbiában. Tizenkét-tizenkét környezetvédő vesztette életét Peruban és Nicaraguában és 11 a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

 

“Mivel folyamatosan nő a kereslet az értékes ásványok, a faanyag és a pálmaolaj iránt, a kormányok, vállalatok és bűnbandák földeket foglalnak le az ott élő emberek tiltakozása ellenére. Az ellenálló közösségek egyre inkább a vállalatok biztonsági cégei, az állami erőszakszervek és a bérgyilkosok tűzvonalában találják magukat. Minden egyes általunk dokumentált gyilkosság mellett számos erőszakcselekmény történik, amelyeket nem jelentenek” – hangoztatta Billy Kyte, a jelentés szerzője.
 

Meggyilkoltak egy környezetvédő aktivistát

Meggyilkoltak egy környezetvédő aktivistát

Meggyilkoltak Hondurasban helyi idő szerint csütörtökön egy környezetvédő aktivistát, aki az őslakosok életterét veszélyeztető vízerőművek és bányák ellen emelte fel a szavát – írtuk márciusban. Megölése miatt több százan vonultak a latin-amerikai ország fővárosának az utcáira. Hondurasban 101 környezetvédő aktivistát öltek meg 2010 és 2014 között.

Kapcsolódó anyagok:

Bukják földjüket a brazil őslakosok?

Gyilkolják a környezetvédőket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás