Hirdetés
Forrás: kmnp.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén két vegyes gémtelep található. Az egyiket szürke gémek és kárókatonák alkotják, a másikban pedig bakcsók, szürke gémek és kiskócsagok költenek együtt.

Az első telep a Hármas-Körös egyik szentély típusú holtága mentén, egy puhafás ligeterdőben található. Itt az idős nyárfák felső harmadában kárókatonák, az alsóbb régiókban pedig szürke gémek költenek. Tavaly a telep nagy részét már lelakták (kiszáradtak a fák), ezért az idén kicsit odébb költöztek. A telepen 50-60 kárókatona és 40-50 szürke gém költött. A fiókák már kirepültek, napközben a környező területeken táplálkoznak, esténként pedig visszatérnek a fészekbe. A gémtelep közelében több éve költ egy barna kánya is.
 
A másik telep a Köröstől kicsit távolabb, egy vegyes erdőben található, ahol már sok az ezüstfa is. Mivel az idős nyárfák kiszáradtak, ezért a gémek az alacsony ezüstfákon raktak fészket, mindössze másfél-kétméteres magasságban. Itt mintegy 70 pár bakcsó, 60 pár szürke gém és 5-6 pár kiskócsag rakott fészket. Utóbbi faj meglehetősen ritkán fészkel errefelé. Néhány bakcsófióka még a fészekben van, de a többi fiatal madár már kirepült.
 
Érdekes, hogy ez a második telep a folyótól távolabb esik és más vízfelület sincs a közelben. Annak idején valószínűleg azért telepedtek meg itt a gémfélék, mert a környéken nagy rizstelepek voltak. Előfordul, hogy egy 20 méter magas nyárfán 20-25 pár gém költ. A szürke gémek fészke esetenként több mázsás is lehet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
kis kócsag fiókák
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
rejtőzködő bakcsó fiókák

 
 
 szürke gém fióka
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás