Hirdetés

A budapestiek 81 %-a támogatná a Városliget megújítását, de új épületeket, múzeumokat nem építene a parkba – derül ki a Greenpeace által megrendelt, frissen publikált felmérésből. Ezzel szemben a Városliget Zrt. megbízásából készült közvéleménykutatás szerint a Városliget használóinak 2/3-a támogatja a Liget Projekt célkitűzéseit. A Budapestiek a fákkal vannak. A kormány pedig az emberek véleményével szemben.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Greenpeace megbízásából reprezentatív közvélemény-kutatást végzett a Városligetről, amely megállapította, hogy a budapestiek 81 százaléka nem ért egyet azzal, hogy új múzeumokat és egyéb építményeket építsenek a a Városligetbe. Még ennél is többen, a fővárosban élők 86 százaléka ért egyet abban, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet.

A Városliget megújításával kapcsolatos legfrissebb, telefonos közvélemény-kutatást a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte a Greenpeace megbízásából, 2016. június 30-án, a budapesti lakosságra reprezentatív 500 fős mintán.

„A kormányzati tervben a Városligetbe új épületeket, múzeumokat építenének, ami fakivágással járna. Más tervek szerint megőriznék a fákat, megújítanák a zöldfelületeket, de nem épülnének épületek, múzeumok a park egy része helyén. Ön melyik verziót választaná?”

A megkérdezettek döntő többsége elutasítja az új múzeumi épületek Városligetbe történő megépítését: a lakosság négyötöde megőrizné a Városliget eredeti közpark jellegét. Ezzel szemben elenyésző, mindössze 13 százalék azok aránya, akik a Városliget megújítását új épületek építésével is elfogadhatónak tartaná. A kérdésben meglehetősen határozott véleménnyel rendelkeznek a lakosok, ugyanis mindössze 2 százalékuk nem támogatja egyik megoldást sem, és 4 százalékuk nem kíván vagy nem tud véleményt alkotni a kérdést illetően.

median_liget01

„Vannak, akik a Budapesten létesülő új múzeumokat a Városligetben szeretnék megépíteni. Mások inkább más, a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken szeretnének új múzeumokat létesíteni. Ön melyik állásponttal ért inkább egyet?”

A budapestiek 86 százaléka azt szeretné, hogy az új múzeumok olyan helyszínen épüljenek föl, ahol nem veszélyeztetnek már létező zöldterületeket. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy egy új múzeumi negyed építése kapcsán tízszer annyian vannak azok, akik a fák és a parkosított környezet megóvását tartják elsődleges szempontnak.

median_liget02

A korábbi és a jelenlegi közvélemény-kutatások eredményeinek tükrében a Greenpeace úgy látja: egyértelműen kihagyhatatlan, hogy végre meginduljon az érdemi, széleskörű egyeztetés a Városliget jövőjéről.

Közben a Közlekedési Múzeum munkaterületén a tetőn dolgozó személy egy oda felmászó – a munkaterületen illegálisan tartózkodó – tiltakozót bántalmazott néhány nappal ezelőtt, a Városliget Zrt. feljelentést tesz bántalmazás miatt, mivel közleményük szerint csak a jogszabályoknak minden szempontból megfelelő eljárást tart elfogadhatónak valamennyi, a projekttel kapcsolatos tevékenység során.

A Greenpeace adataival szemben más arányokat mutat az Ipsos tavaszi felmérése: a Városliget használóinak kétharmada támogatja a Liget Projekt célkitűzéseit

A Városliget Zrt. megbízásából az Ipsos Zrt. idén tavasszal kétfázisú (kvalitatív és kvantitatív) kutatást végzett a budapestiek és a Városliget használói körében a park átfogó megújítását szolgáló Liget Projektről. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik. Mint ismeretes, a Liget Projekt kiindulópontja, hogy a park évtizedek óta elhanyagolt zöldfelületét rehabilitálja és a zöldfelületek nagyságát a Városligeten belül – a feleslegesen lebetonozott területek feltörésével – a mostani 60 százalékról 65 százalékra növelje, és ezzel együtt valósuljon meg a már több mint száz éve itt lévő számos épület felújítása és az új kulturális intézmények létrehozása. Az Ipsos kutatásából az is megtudható, hogy megkérdezettek többsége szerint pozitív hatással lesz a fejlesztés a városrészre, és az is, hogy a válaszadók 75 százaléka támogatja a projekt egyik legfontosabb elemét, azt, hogy radikálisan csökkenjen az autóforgalom a parkban, valamit, azt, hogy megújuljanak a játszóterek és a sportterületek is. A Városligetet, vagyis a parkot és a benne lévő intézményeket évi mintegy 5 millió fő látogatja- írta közleményében tegnap –  a többszáz milliós PR költségvetésű – Városliget Zrt.

Az állami cég csak ezzel tudott  válaszolni a Greenpeace hírére. Sajnos az Orbán-kormány unalomig mantrázott Nemzeti Együttműködési Rendszere nem terjed ki a valódi, érdemi párbeszédre, és nem veszik semmilyen téren figyelembe az állampolgárok véleményét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás