Súlyosan veszélyeztetett a borneói orángután

2016. július 8. 23:27

Súlyosan veszélyeztetett a borneói orángután

A pálmaolaj miatt került a kihalás szélére a borneói orángután. Az erdőírtás mellett a vadászat is gyéríti az állományt, mert a faj lassan szaporodik.

Mintegy kétharmadával csökkent negyven év alatt a borneói orangutánok száma vadászatuk és élőhelyűk pusztítása miatt. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) számításai szerint alig valamivel több mint százezer borneói orangután él a szigeten. Mivel úgy becsülik, hogy 2025-re alig 47 ezer egyedre zsugorodhat az állomány, ma súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánították,

Nem volt ez mindig így: a '70-es évek elején még 288 500 borneói orangután élt a térségben. De a nagy mértékű fakitermelés miatt gyorsan csökken az életterük az esőerdőkben. Mert bár az indonéz, a maláj és brunei gazdaságnak jó a pálmaolaj, addig a pálmaligetekben nem él meg az orángután.

Orángután mentés Borneón Orángután mentés Borneón
A képre kattintva galéria nyílik.

Az erdőírtás mellett a vadászat is gyéríti az állományt, mert a faj nem iparkodik a szaporodással: csupán hat-nyolc évente hoznak világra egyetlen utódot. Az IUCN becslései szerint évente két-háromezer borneói orángutánt öltek meg az elmúlt négy évtizedben a húsukért- írta az MTI.
 

Több a súlyosan veszélyeztetett orángután

Több a súlyosan veszélyeztetett orángután

Jelentősen alábecsülték a súlyosan veszélyeztetett szumátrai orángután egyedszámát Indonéziában: az eddig véltnél legalább kétszer több példány él Szumátra szigetén.

Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem kutatója és munkatársai szerint a szumátrai orangutánról (Pongo abelii) eddig azt hitték a kutatók, hogy csupán 6600 példánya él az indonéziai Szumátrán. Az újabb kutatások szerint azonban számuk több mint 14 600-ra tehető, az adatokra terepmunka és becslések révén következtettek a szakértők. Eredményeiket a Science Advances című szaklapban mutatták be.




Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés