A rovat kizárólagos támogatója

A sajtóban is megjelent képeket nézve a Magyar Természettudományi Múzeum Blogja utánajárt, hogy milyen lepkék, és miért lepték el a tegnapi futballdöntő helyszínét, nem kis bosszúságot okozva a résztvevőknek. Dr. Ronkay László, a Lepkegyűjtemény főmuzeológusának írása.

A képeken a Gamma–bagolylepke [Autographa gamma (Linnaeus,1758)], a leggyakoribb hazai bagolylepkefajunk látható, melynek évi rendszeres vándorlási útvonalába esett éppen a stadion.

A lepkék a Földközi-tenger medencéjéből indulnak el Észak felé, és még Skandinávia területére is eljutnak. Tömegrajzásuknak három kiemelt időszaka van: május vége, július közepe és október. Útvonaluk nem mindig azonos, az egyes vonulások nyomvonala között 20–30 km-es eltérés is lehet. Felhőszerűen repülnek. A stadion kifejezetten a lepkék útvonalát érintette. Az sem mindegy, hogy milyen spektrumú fényt kibocsátó reflektorokat használtak a szervezők, bizonyos hullámhosszak jobban, mások kevésbé vonzzák a lepkéket.

A döntőn látott lepkék valószínűleg Nyugat-Afrikából, az Atlasz környékéről indulhattak.

Kép forrása: Magyar Természettudományi Múzeum

A Gamma-bagolylepke gyakori faj, vonulásuk során az egyedek 200–300 m magasan repülnek, a stadion területére a nagy fény vonzotta le őket. Vándorlásukat az időjárási körülmények (pl. frontok) is befolyásolják. Vonulásuk során naponta 60–70 km-t tesznek meg. Nappal is aktívak, ilyenkor a föld közelében, szétszóródva tevékenykednek, csak este verődnek csapatokba és indulnak útnak.

Októberben a déli irányú visszavándorlásuk az Alpoknál csúcsosodik, ahol általában a hágókon gyülekeznek.  Az élőhelyeikről a tartós fagyok (pár nap is lehet) miatt indulnak útnak, mert nem tudnak áttelelni.

A globális felmelegedés sokat változtat a lepkék életén. Ma már korábban megérkeznek végső céljukhoz is, mint egykor, mert hamarabb melegszik fel a terület, amelyet vándorlásuk során érintenek. Mivel mezőgazdasági kártevők, sajnos veszélyt is jelenthetnek, mert lerágják a növények hajtásait.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás