Hirdetés

Az orosz óriáscég, az elsősorban nukleáris energetikával foglalkozó Rosatom, leányvállalatai révén szélenergetikai projektekbe kezd. A nagyvállalat célja, hogy felzárkóztassa az orosz szélenergia iparágat a nemzetközi szinthez.

A Rosatom 2020-ig összesen 610 megawattnyi létesítést szeretne végrehajtani, aminek a tervezett költsége eléri a 1,3 milliárd dollárt. A földgázban és kőszénben gazdag ország energiatermelése ezzel a lépéssel elindul a változások útján, amelynek során várhatóan a megújulóenergetika is egyre nagyobb szerepet kap majd.

Az eddig elsősorban nukleáris energiával foglalkozó Rosatom nagyobb volumenű változtatásokat tervez eddigi működésében. A megújuló energiaforrások felhasználása napjaink egyik húzóágazata lett az energiatermelésben. A folyamatosan csökkenő létesítési költségeknek, illetve a megbízható és egyre hatékonyabb technológiai megoldásoknak köszönhetően az iparág fokozatosan törte meg a fosszilis energiatermelés egyeduralmát, valamint a fenntarthatóság szempontjából megelőzte a nehézkes atomenergiát. Ezt látva az orosz Rosatom összesen 610 megawattnyi szélenergiapark létesítését tűzte ki célul 2020-ig.

A projektek kivitelezését három részletben tervezik megvalósítani, 2018-ban 150-, 2019-ben 200-, 2020-ban pedig 260 megawattnyi létesítésekkel. A projektek összesen 1,3 milliárdos beruházást jelentenek majd.

Az orosz olaj- és gázmezők még napjainkban is hatalmas készletekkel rendelkeznek, ezért eddig nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a megújuló energiatermelésnek abban a régióban. Emiatt sem rohannak az oroszok fejjel a falnak: 2020-ig ugyanis a megtermelt energia csupán 4,5 százalékát szeretnék majd zöld energiaforrások felhasználásával biztosítani (hazánkban ez az érték 14,65 százalék). Mindenesetre Kína után a térség másik meghatározó állama is a megújuló energiaforrások felé fordul- írta a smartinvest.hu.

Lásd még: Itt a vég kezdete: szélre vált a Roszatom

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás