Hirdetés

Leállították a Paksi Atomerőmű 1. blokkját. A hiba pontos behatárolása és elhárítása még zajlik. Legutóbb közel két hete volt probléma ezen blokkban, akkor egy generátor robbant le.

Az irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt leállították a Paksi Atomerőmű 1. blokkját ma reggel. A szakemberek dolgoznak a hiba pontos behatárolásán és elhárításán. A blokk a meghibásodása miatt automatikusan, az ilyen esetekre előzetesen kidogozott terv szerint és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően állt le – közölte honlapján az Országos Atomenergia Hivatal.

A hatóság szerint, az eset a védelmi rendszerek automatikus működését nem igényelte, a blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve. A reaktor jelenlegi, a nukleáris biztonsági szabályok szerint beállított üzemállapota időkorlátozás nélkül fenntartható, a javítás elvégezhető. A blokkot a hiba feltárását és kijavítását követően az OAH hatósági felügyelete mellett fogják visszaindítani – közölték. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a reaktor várhatóan már pénteken délben újra csatlakozik majd a hálózatra. A műszaki hiba és annak elhárítása a másik három blokk üzemelését nem befolyásolja.

 

A Paks-1 a legkorábban üzembe állt hazai nukleáris reaktor. A VVER-440/213 típusú rendszer, mely 1983. augusztus 10-e óta üzemel, 470 MW nettó teljesítményre képes. A reaktorok üzemidőhosszabbításának köszönhetően az 1. reaktornak 2032. december 31-ig van működési engedélye.

Legutóbb közel két hete volt probléma ezen blokkban, akkor egy generátor robbant le.
 

Kapcsolódó anyagok:

Lerobbant az egyik paksi atomerőművi generátor

Az oroszokat is megérinti az új fuvallat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás