A rovat kizárólagos támogatója

Hála Égnek rohamosan nő az igény, az öko-életmód iránt, egyre nagyobb divattá válik „ökopolgárként” élni. Uniós polgárként nem is árt igazodni a környezetbarát elvárásokhoz, otthonunkban különböző technikák alkalmazásával energia és költségmegtakarítást érhetünk el. Hogy hogyan is lehetséges ez, és miért olyan fontos, hogy Te is kövesd az ökotrendet, az alábbi cikkből, egy kis ízelítőt kaphatsz, milyen előnyei vannak, ha környezettudatosan kezdesz élni otthonodban.

A klímaváltozással kapcsolatos hírek ma gyakran kerülnek címlapokra, nem mellesleg, hatásait már érezni is lehet sajnos. Gondoljunk csak az egyre gyakoribb árvizekre, a szennyezett levegőre, az egyre növekvő számban kipusztult fajokra, valamint népünk kedvezőtlen egészségügyi állapotának alakulásáért is nagymértékben a szennyezett környezet tehető felelőssé. Törekedni kell minden erőnkkel, hogy szemléletünket egy környezettudatosabb gondolkodásmód irányába fordítsuk a pazarló életvitel helyett, hiszen Gandhi is megmondta, hogy:

                    „A Föld eleget terem ahhoz, hogy kielégítse minden ember szükségletét, ám nem minden ember mohóságát.”

A környezetbarát életvitel tulajdonképpen azt jelenti, hogy mindennapi szokásaink megváltoztatásával megőrizzük a természeti kincsünket, erőforrásainkat, amennyire az tőlünk telik. Környezettudatosan gondolkodva az otthoni tevékenységeinket illetőn, számos tevékenységgel hozzájárulhatunk a természeti erőforrások felhasználásának csökkentéséhez. Ha csak egy kicsit is jobban odafigyelünk, arra, hogy hogyan használjuk naponta a vizet, máris közelebb kerülünk a megoldáshoz. Helyesen cselekszünk, ha többször zuhanyozunk a teli kádban való pancsolás helyett, továbbá az sem árt, ha fogmosás közben elzárjuk a csapot. Ennek eredménye akár tengernyi tiszta víz is lehet, ha erre mindannyian odafigyelünk.
Az elektromos készülékek készenléti üzemmódban majdnem annyi energiát használnak, mint működés közben. Még az energiatakarékos készülékek is sokat fogyasztanak standby üzemmódban. Miért fizetnénk a fel nem használt energiáért? Felesleges pazarlás elkerülésére a legjobb megoldás, ha kihúzunk a konnektorból minden olyan fogyasztót, amit nem használunk. Kapcsoljuk le a világítást is azokban a helységekben, ahol nem tartózkodunk. Ha pedig világítás, érdemes tudni, hogy a hagyományos izzók nagyrészt hőt termelnek és csak kis mértékben hasznosítják a villamos energiát fény előállítására, azaz kevésbé hatékonyak. Szerencsére léteznek ma már olyan kompakt fénycsövek, halogén izzók, vagy LED fényforrások, melyek a befektetett energia legnagyobb részét hasznosítják, ezzel kevésbé szennyezik környezetünket. Élettartamuk is sokszorosa a hagyományos izzókénak, ezáltal gazdaságosabbak is.

Szerezzünk be otthonunkba minél több szobanövényt, mivel természetes légszűrőként funkcionálnak. A levegőt az alábbi zöld növényekkel is tisztíthatjuk: az aloé, a borostyán és a vitorlavirág egyaránt megkötnek egyes szennyező anyagokat. Szintén a környezettudatosságnak tudható be, ha a vásárlási szokásainknál a környezetvédelem szempontjait figyelembe vesszük. Egy környezettudatosan gondolkodó személy az elektronikai eszközök (hűtőgép, mosógép, mosogatógép és szárítógép) vásárlásakor előnyben részesíti az energiatakarékos gépeket (energiaosztály:A+++). A számítógépek energiaigénye is jelentősen hozzájárul otthonunk áramfogyasztásának, mivel is a PC-k teljesítményének növekedésével nő az energiaigényük is. Új energiatakarékos zöld technológiák, így pl. az Energy Star segítségével adott a lehetőség, hogy számítógép vásárlása során a gépek energiafogyasztását is szem előtt tarthassuk.

Mindennapi vásárlási szokásunk során is érdemes zöldre kapcsolni.

Tervezzük meg előre, mit is szeretnénk és valóban csak az kerüljön az árutovábbító szalagra, amire szükségünk van. Hisz olykor mellőzhető az, amit a kosarunkba teszünk, s már a vásárlási döntéseink során tudatosan megtervezhetjük, mi az, ami valóban nélkülözhetetlen. Amennyiben megtettük az első és egyben legfontosabb lépést, vagyis megtanultuk, hogy szemetünk mennyiségét nagyban befolyásolják vásárlási szokásaink, ha tudjuk már, hogy eszünk ágában sincs engedni a csábításnak, nem akarunk a csillogó-villogó reklámvilág csapdájába esni, máris elmondhatjuk magunkról, a hulladékgazdálkodás aktív és bölcs szereplőivé váltunk otthonunkban. Ezt tovább fokozhatjuk, ha hulladékainkat szelektíven gyűjtjük, mely a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól segít bennünket környezetbarát módon megválni. Ma már, ahol szelektíven gyűjthető a háztartási hulladék, az számít trendinek, aki elsétál a közeli hulladékgyűjtő szigetekig. Jó, ha tisztában vagyunk a környezetbarát közlekedés szabályaival is, és nem ülünk minden áron volán mögé, csak ha az valóban elengedhetetlen. Nemcsak, hogy környezetszennyező gépkocsival közlekedni, hanem kifejezetten drága dolog is.
Persze léteznek ma már elektromos, „zöldrendszámú” gépkocsik is, de ennek beszerzése, ma még költségesebb. Így ha nincs más megoldás, csak az autó, akkor éljünk néhány apró trükkel és közlekedjünk kevésbé környezetszennyező módon. Ilyen tippek az alábbiak: Ne vezessünk túl gyorsan, ugyanis 100 km/h felett jelentősen nő a motor fogyasztása.
A hirtelen fékezés, és gyorsítás sincs épp jó hatással a fogyasztásra.
Ha pedig tudjuk, hogy 30 mp-nél tovább kell várakoznunk, megéri motorunkat leállítanunk.
A nagyobb városokban pár kilométeres távnál pedig a kerékpár a leggyorsabb közlekedési eszköz. Nemcsak üzemanyagot spórolunk vele, hanem pénzt és időt is takarítunk meg ezáltal. Ráadásul a közérzetünk is jobb lesz.

Egy környezettudatos személy, ha energiatakarékos eszközökkel szereli fel a lakását, odafigyel és nem pazarolja a vizet, lekapcsolja a felesleges világítást és még gyalogosan vagy kerékpárral is közlekedik a mindennapi autóhasználat helyett, akkor jelentősen hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez és pénztárcájának megkíméléséhez. Szánjuk rá magunkat, próbáljuk ki az öko-megoldásokat, hamar rá fogunk jönni, hogy minden szempontból megéri zöldnek lenni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kivétel nélkül, mindenki tanulja meg, hogy hogyan lehet környezettudatos életvitelt folytatni.
Kövesd a divatot és válj Te is az ökotrend rabjává!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás