A rovat kizárólagos támogatója

Belga tudósok létrehozták azt az eszközt, amely membrándesztillációval képes kiválasztani a vizet a vizeletből. Az egyik célterület az ivóvízhiánnyal küszködő fejlődő világ lehet.

Egy belga egyetem kutatói létrehozták a gépet, mely képes vizeletből iható vizet előállítani. A napenergiával működő eszköz úgynevezett membrándesztilláció segítségével képes kivonni a vizeletből az ammónia 95 százalékát. A testnedv egy napelemes tartályban gyűlik össze, ahol felhevítik azt, majd átfolyatják a membránon, mely különválasztja a vizet és az olyan tápanyagokat, mint a nitrogén és a kálium. Ezek később felhasználhatók, például a műtrágyagyártásban – olvasható az Engadgeten.

A készítők a találmányt egy tíznapos genti színházi és zenei fesztiválon tesztelték, ezer liter vizet sikerült kinyerniük. A kísérlet pikantériája, hogy a 100 hektoliternyi megtisztított folyadékból később sört készítenek.  Egyébként a tervezők jelenlegi célja, hogy a fesztiválon bemutatott gépek nagyobb verzióit sikerüljön reptereken és sportlétesítményekben elhelyezni. Hosszabb távon pedig meg szeretnék segíteni az ivóvízhiánnyal küszködő fejlődő világ országait is- írta az mno.hu.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás