Hirdetés

Érdekes fejlemény parlagfű-bejelentés ügyben: a NÉBIH szerint nincs ott, ami ott van. Rácz Tamás parlagfű sagája a 444.hu-n.

Pár napja lelkesen szólítottam fel minden allergiás sorstársamat: ne csak várjuk a tüsszögést, hanem jelentsük be az állami parlagfű-pusztító rendszerbe, ha valahol lekaszálatlan parlagfüvet látunk. Tavalyi-tavalyelőtti tapasztalataim szerint ennek van értelme, már többször is láttam pár nap elteltével, hogy valaki lekaszálta, amit bejelentettem.  De lehet, hogy ez csak véletlen volt- írta Rácz Tamás a 444.hu-n. 

Most ugyanis, ma (27-én) délben megkaptam a legutóbbi bejelentésemmel kapcsolatos intézkedésről az értesítőt. Idézem:

"A 2016.07.24 17:40 -i, "2061" számú, "Parlagfűvel szennyezett terület bejelentése" típusú bejelentésében változás történt. A bejelentés új státusza: Helyszíni ellenőrzés megtörtént – az ügy lezárásra került, nem indokolt az eljárás – a helyszínen nem volt parlagfű."

Meg is örültem nagyon ennek, csak aztán az történt, hogy ma is arra jártam, és megnéztem a területet. Sajnos a parlagfű nagyon gyorsan nőhet, ha délben még nem volt itt, mert ma este fél nyolckor már ezt láttam:

 Már szinte pattannak ki a kis pollenek, hogy a szelek szárnyán eljussanak hárommillió magyar allergiás orrába

Szelfi zöld barátommal. A háttérben egyébként, ha jól látom, zsenge bálványfa nő, ami azért jó, itt, a természetvédelmi terület (Csákvári Parkerdő) határán, mert az meg egy invazív nővény, ami nagyon káros az őshonos flórára

 Ezt sikerült nem észrevennie az ellenőrzést végzőknek

Természetesen lojális magyar állampolgár lévén először azt feltételeztem, hogy hibásan adtam meg (jelöltem be a PBR-be csatolt Google Maps-embeden) a parlagfű-liget helyszínét. De nem. Ellenőriztem mindent, és sajnos a parlagfű pont ott nő, ahol először mutattam. Azért vagyok ebben olyan biztos, mert a lenti műholdképen még azt is tök egyértelműen be tudom rajzolni, merre mentem, amikor a parlagfű-lelőhelyet felfedeztem: az erdőt átszelő üres sáv a pár éve kiépített távvezeték alatti irtás, az én parlagfüveim pedig pont az út és a szántó közti részen nőnek. Az egyik fenti képen látszik is a távvezeték. Tökéletesen ott van a mező, ahol a jelölő: a piros tű a pbr-rendszerből átemelt koordinátákkal jelölt pötty, ahol a NÉBIH szerint nincs parlagfű:

A pirossal rajzolt úton mentem végig, a múltkori bejelentésemben bejelölt pötty továbbra is pont ott van, ahol a parlagfű-dzsungel. Ha esetleg valaki élőben megnézné (sáros földút visz oda, normál személyautóval nem ajánlom), itt a Google Maps-link 

Hát erre csak ezt tudom mondani:

A bejelentőrendszerben megjegyzés formájában jeleztem, hogy szerintem mégiscsak van itt parlagfű, és persze az emailre is válaszoltam, hogy eddig nem valami fényesen szerepel a PBR.

Most várok. És veszek zsepit. Meg nézem a naptáramat, hogy mikor érek rá kimenni lekaszálni még pollenszórás előtt a mezőt, ha továbbra sem veszi észre itt a hatalmas növényeket, akit ezért fizetnek az állampolgárok – köztük mi, allergiások.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás