A rovat kizárólagos támogatója

A Ludovika Campus terjeszkedésének már korábban áldozatává vált a Bárka Színház, legutóbb pedig Lázár János jelentette be, hogy a Magyar Természettudományi Múzeumnak hamarosan költöznie kell az épületből. A beruházáson, nem szokatlanul, milliárdokat kaszálnak a kormányközeli építőcégek.

Úgy tűnik, nem fukarkodik a kormány, ha olyan egyetem építéséről van szó, amely állami alkalmazottakat termel ki. Azt pedig egyenesen szívügyének tartja, hogy számára „kedves” emberek szakítsanak nagyot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campus projekt beruházásán. A közbeszerzési adatokat böngészve kiderül, hogy számos cég kapott megbízást, amely már korábban is jó pár közbeszerzési pályázatot megnyert: jutott pénz Garancsi István érdekeltségének, a Market Építő Zrt.-nek, valamint jól járt Mészáros Lőrinc leendő vejének cége is, a Magyar Építő Zrt. is. Emellett busás haszonra tett szert a Fidesz-közelinek mondott Paár Attila vállalkozó West Bau Hungária Kft.-je is.
Noha az unió nem támogatta a Ludovika esetében az oktatási épületek, kollégiumok, valamint sportlétesítmények építését, a kormány mindent megtett azért, hogy a kadétok kiváló és jól felszerelt létesítményben tölthessék el tanulóéveiket. Ennek érdekében 2015-ben kormányhatározat döntött arról, hogy a teljes beruházást hazai forrásból valósítják meg. Vagyis hogy a központi költségvetésből 30 milliárd forintot biztosítanak az immáron kiemelt állami beruházás első ütemének (2015 és 2018 közötti)  a létrehozására.

Ment a Bárka, megy a múzeum is

A Ludovika Campus bővítése már korábban bekebelezte az épület egykori vívótermében működő Bárka Színházat, ugyanis a kormány tavaly októberben határozatban rendelkezett arról, hogy az ingatlan a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez kerüljön. A józsefvárosi önkormányzat vezetői 2015 év elején még arról beszéltek, hogy újraalapíthatják a színházat működtető nonprofit kft.-t, ám végül másképp döntöttek. Ám nem csak a kultúra vált áldozatává a gigaprojektnek. Úgy tűnik, a környezetvédelmi szempontok is hidegen hagyják a kabinetet. Hiába gördítettek akadályt a beruházás útjába a civilek, a kormány terveit nem írhatták felül. Hiszen az NKE beruházását még az Orczy park fáit védő aktivisták sem tudták megállítani. Év elején még nagy csend övezte a Ludovika Campus projekt első ütemét, ám április végén fordult a kocka. Ez idő tájt élesedett a vita a ligetvédők és a Városliget Zrt. között, ezzel párhuzamosan pedig a józsefvárosiak is mozgolódni kezdtek és minden erejükkel a Ludovika megújulásával veszélybe került fák megmentésért küzdenek. Ez idáig nem sok sikerrel.

A kudarcba fulladt kísérlet láttán a Ludovika Campus építése mondhatni zökkenőmentesen zajlik: úgy tűnik, se forráshiány , se polgári engedetlenség nem tehet keresztbe a projektnek. Így nem csoda, haújabb üteméhez érkezett a beruházás, amelynek részletei – az MTI beszámolója szerint – a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelentek meg. A kormányhatározat szerint létrejön a hadtudományi és honvédtisztképző speciális bentlakásos, valamint a katasztrófavédelmi speciális képzési központ. Habár már 2012-ben a Ludovika újjáépítésének bejelentésével megpecsételődött az épületben székelő Magyar Természettudományi Múzeum sorsa, Lázár János két héttel ezelőtt egyértelműsítette: a hadtudományi képzés érdekében végérvényesen új helyre költöztetik a múzeumot.

Folytatás az mno..hu-n:  Kollégiumokkal tömik ki a Ludovikát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás