A rovat kizárólagos támogatója

Még mindig 108,4 milliárd forintos – nem realizált veszteséget görget maga előtt az állam, amit a Mol részvényeken szenvedett el. A Mol Nyrt. 21,2 százalékát öt évvel ezelőtt vette meg a magyar állam az orosz Szurgutnyeftyegáztól.

Bő öt éve, 2011. július hatodikán jelentette be a Mol, hogy a magyar állam a cégben 21,2 százalékos részesedést vásárolt, így az olajipari cég megszabadult az orosz befolyástól. Akkor az állam 496,8 milliárd forintot fizetett az orosz olajcégnek, ami részvényenként 22 400 forintos vételárat takart.

A olajcég részvényei jelenleg 17 510 forinton forognak, így a tranzakción 108,4 milliárd forintos – nem realizált – veszteséget ért el az állam, illetve az adófizetők öt év alatt.

Már a vásárlás pillanatában sejteni lehetett, hogy az üzlet soha nem térül meg a magyar adófizetőknek, a kormány akkor az ügyletet az oroszoktól való függőség csökkentésével indokolta. Az elmúlt öt évben nagyot fordultak a magyar-orosz kapcsolatok, amelynek egyik első eleme lehetett a Szurgutnyeftyegáz nagyvonalú kivásárlása.

A 108,4 milliárd forintos veszteséggel szemben áll az elmúlt években felvett osztalék, amely 59,1 milliárd forintra rúg, ugyanakkor az elmaradt nyereség (ha például a pénzt bármilyen kötvénybe fektették volna) tovább rontja az üzlet mérlegét- írta a napi.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás