A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: baon.hu

Felszállt a világ legnagyobb repülőgépe. Az Airlander 10 akár 50 tonnát is elbír, és úgy néz ki, mint egy gigantikus fenék. A léghajó harmadannyi üzemanyagot használ, mint a normális repülőgépek, viszont csak 160 km/óra sebességgel tud lebegni.

Augusztus 17-én levegőbe emelkedett a világ legnagyobb repülőgépe. Az Airlander 10 eredetileg vasárnap szállt volna fel, de egy kisebb meghibásodás miatt az első próbarepülést szerdára halasztották. Már a gyártása során ezen nevetett mindenki, és ez a végső verziónál sem fog megváltozni: a gép úgy néz ki, mint egy hatalmas fenék.

A szárnyaló tompor megalkotói azt mondják, az új gép akár két hétig is a levegőben tud maradni. Ezt egyelőre nem reszkírozták meg, az Airlander 10 elsőre csak egy órát úszott a levegőben. London közelében, a Cardington reptérről szállt fel, a nézelődők nagy örömére.

Az Airlander 10 -et eredetileg az amerikai hadsereg kezdte el kifejleszteni, afganisztáni megfigyelési akciókra. Ők végül elvetették az ötletet, de a brit Hybrid Air Vehicles megvásárolta az alapokat, és befejezte a munkát.

 

A nagy gép héliummal megy, kibír számos találatot, és a legrosszabb időjárási körülmények között is működik, mondják a tervezői. Az Airlander 10 ezen felül harmadannyi üzemanyagot használ a mozgáshoz, mint a normális repülőgépek, cserébe 160 kilométer per órás sebességgel tud csak lebegni. Szén-dioxid-kibocsátása a többi nagy gépéhez képest alacsony, és akár 50 tonna rakományt is elbír.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás