Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Már 14 Apple összeszerelő üzem kapta meg a hulladékmenetes működésért járó tanúsítványt, köztük az embertelen munkakörülményekről, dolgozói öngyilkosságokról elhíresült Foxcon is. A következő években a megújuló energiára állnak át. Az Apple több napelemet telepít Kínában, mint Magyarország.

Az Apple a héten jelentette be, hogy mind a 14 kínai összeszerelő üzeme megkapta az „UL zéró hulladék” tanúsítványt.  Ez azt jelenti, hogy az itt keletkező összes hulladékot feldolgozzák, újrahasznosítják vagy komposztálják.  A program 2015 januárjában kezdődött, és eddig 140 ezer tonna hulladékot sikerült visszaforgatni a gyártásba, ami egyébként lerakóba került volna.  Az üzemek egyesével nyújtották be a kérelmeiket, és mindegyiket igazolta a tanúsítványokat kiadó szervezet.

Az első két elismerést az Apple legnagyobb beszállítója, a Foxconn kapta meg két telephelyére 2016 év elején.
 

Gyártósor az embertelen munkakörülményekről, dolgozói öngyilkosságokról elhíresült Foxconnál. (Fotó: Reuters/Bobby Yip)

„Aki gyárlátogatásra jön, láthatja, hogy nagy halmokban állnak az anyagok az udvaron, amit visszaviszünk a beszállítóknak”- idézi Lisa
Jacksont, az Apple környezetügyért felelős alelnökét a Hszinhua hírügynökség. Jó példa erre a csomagolás, amit a beszállítók
megtisztítanak, feldolgoznak, majd ha átmegy a minőségellenőrzésen, újra a futószalagra tesznek. Az elmúlt években az Apple nagy
erőfeszítéseket tett arra, hogy javítsa a beszállítói lánca hatásfokát, ez felel ugyanis a cég karbon lábnyomának 77 százalékáért.

A zöldenergiák felé is nyitnak, az egyik legfontosabb beszállító, a Lens Technology azt ígéri, hogy az Apple-nek végzett munkáit 2018-ra már teljesen megújuló forrásokból fogja elvégezni. A Lens Hunan tartományban gyártja az iPhone-ok és iPad-ek üveg borítását, home gombját, és kameralencséit.  Ehhez évi 500 millió kilowatt óra energiát fogyasztanak el.

Az Apple-nek összesen 346 beszállító cége van Kínában, a vállalat a helyi energiaszolgáltatókkal közösen több mint 2 gigawatt naperőművi kapacitást épít ki 2020-ig, amivel 20 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátását spórolják meg. Lisa Jackson elmondta: az Apple már 200 megawattnyi napenergiás projektet támogat Kínában, ebből 170 megawattot Belső-Mongóliában.
 

Mobil kütyüink halálos ára

Mobil kütyüink halálos ára

Abdul Salam most 18 éves. Napjait azzal tölti, hogy a ghánai Agbogbloshie szeméttelepén talált, a világ minden tájáról odahordott elektronikai hulladékokból égetéssel próbálja kinyerni az értékes nyersanyagokat. A mérgező anyagok miatt napokig tartó fejfájásai vannak, izzad és remeg.

  •  
  • Abdul egyike azoknak a gyermekmunkásoknak, akik éhbérért küzdenek a túlélésért a gyilkos szemétben. Magyarország tavaly 125 ezer tonna e-hulladékot termelt, aminek nagy részéről nem lehet tudni, hová került.
  •  
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás