A rovat kizárólagos támogatója

Afrika népessége akár meg is duplázódhat, egyes európai országokban viszont 20 %-kal csökkenhet az emberek lélekszáma az elkövetkező 40 évben – derül ki a washingtoni székhelyű Népességkutató Iroda (PRB) friss tanulmányából.

Alig 37 év múlva már közel kétszer annyi embernek kell osztoznia a Föld erőforrásain, mint jelenleg. A PRB friss prognózisa szerint 2053-ra a Föld lakossága túllépheti a tízmilliárdot. Népességkutatók szerint azonban a jelenlegi trendek kissé átalakulnak: Ázsiában és az amerikai kontinensen lassulni fog a népszaporulat, ezzel szemben az afrikai – különösen a szubszaharai – országokban élők száma megkétszereződhet. Az El País által idézett tanulmány szerint ez azt is jelenti, hogy Európán aligha fog csökkenni a migrációs nyomás.

Paradox módon egyes európai országokban – Spanyolországban és Németországban – húsz százalékkal is csökkenhet a populáció. A helyzet talán Romániában a legaggasztóbb, ugyanis harminc százalékkal csökkenhet a lakosság száma. Az Uráltól Írországig mintegy 12 milliós népességcsökkenéssel lehet számolni a jelenlegi becslések szerint. Akadnak azonban kivételek: a franciák és a britek száma 10 millió fővel is nőhet- írta a nol.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás