A rovat kizárólagos támogatója

Az újrahasznosított üdítős- és sörösdobozokból bicikli- és repülőgépalkatrészek is készülnek. Magyarországon évi 450 millió darab üdítős, sörös és energiaitalos doboz végzi a vegyes hulladékban, pedig ez az értékes nyersanyag teljes egészében visszaváltható és újrahasznosítható. „Dobd be magad” néven új környezetvédelmi program indult szelektív gyűjtésük népszerűsítésére.

A www.dobdbemagad.com honlapon elérhető Aluakadémia játékos formában igyekszik bővíteni a fiatal felnőttek környezetvédelmi ismereteit. A zöld programhoz nagykövetként több ismert hazai személyiség, például Janicsák Veca énekesnő is csatlakozott.

Évente 6390 tonna alumíniumot hasznosítunk újra

Magyarországon évente 800-900 millió darab alumínium dobozba töltenek italokat, vagyis minden magyar állampolgár átlagosan 80-90 darab dobozt használ fel évente.

Ugyanakkor az így keletkezett hatalmas mennyiségű nyersanyag csupán felét gyűjtik szelektíven, noha az 100%-ban újrahasznosítható lenne.

A fennmaradó 450 millió darab doboz a hulladéklerakókon végzi, pedig a lakosság rendelkezésére álló házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer mellett a használt aludobozok országszerte csaknem 200 aludoboz visszaváltó automata révén is visszagyűjthetőek. A magyar Returpack Kft. által fejlesztett és üzemeltetett gyűjtő automatákat elsősorban szupermarketekben – Auchan, CBA, Spar és Tesco – helyezték el, így könnyen megközelíthetőek és a használatuk is egyszerű.

Az aludobozok szelektív gyűjtésért az automatáknál pénz jár, de jelenleg csak az aludobozok 17%-át, vagyis évente mintegy 100 millió dobozt gyűjtenek vissza országszerte az automaták segítségével.

Aludobozokból bicikli és utasszállító repülőgép

A Dobd Be Magad elnevezésű új, zöld program célja a tudatosítás és a környezetvédelmi ismeretek bővítése elsősorban a fiatal felnőttek körében. Az aludobozok 100%-ban és végtelen alkalommal újrahasznosíthatóak, ráadásul a hulladék alumíniumból készült új dobozok minőségromlás nélkül, 60 napon belül visszakerülhetnek a boltok polcaira. Ezzel az elsődleges nyersanyagból készülő fémhez képest 95%-os energiamegtakarítást érhető el. Újrahasznosított alumíniumdobozokból számos értékes termék, például autóalkatrészek, karosszéria, biciklik váza és repülőgép alkatrészek is készülhetnek.

  Egy tonna alumíniumból mintegy ezer bicikli váza készülhet el, míg egy átlagos autó alumínium karosszériájához nagyjából 10.000 aludobozra van szükség. Ha egy Boeing 747 utasszállító repülőgép alumínium alkatrészeit akarnánk újrahasznosított alumíniumból pótolni, akkor kb. 4,4 millió aludobozt kellene szelektíven gyűjtenünk. Ezt a mennyiséget a Returpack Kft. által üzemeltetett visszagyűjtő rendszer akár 2 hét alatt is összegyűjti Magyarországon.

Az energiahatékonyságot az is jól mutatja, hogy egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energiát lehet megtakarítani, amennyi három órára elegendő egy laptop vagy egy tévé működtetéséhez.
A világon előállított alumínium kb. 75%-a a folyamatos újrahasznosításnak köszönhetően még ma is forgalomban van. A szelektív gyűjtésével lényegesen csökkenthető a szén-dioxid (CO2) kibocsátás is, hiszen 1 tonna alumínium újrahasznosításával akár 9 tonna CO2 kibocsátástól kíméljük meg bolygónkat.

 Aluakadémia: Dobd be magad, játssz és nyerj!

A Dobd Be Magad kampány elsősorban a fiatal felnőtteknek szól, akik a legnépszerűbb közösségi oldalon és a www.dobdbemagad.com weboldalon elérhető Aluakadémia applikáción keresztül játékos formában tesztelhetik szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásukat és jó válaszaikat értékes nyereményekre válthatják.

„Mivel minden újrahasznosított aludobozzal egy apró, de határozott lépést teszünk a környezetünk védelmében, ezért rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a fiatal felnőtteket a szelektív hulladékgyűjtés ügyének tudatosítása mellett játékos formában is aktivitásra ösztönözzük” – mondta Duma László, a Returcom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. –
 

„Célunk, hogy az emberek hazánkban is még inkább tudatában legyenek annak, hogy fenntarthatóság érdekében kiemelkedő jelentőséggel bír az aludobozok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása.
Európai társainkhoz hasonlóan egyszerű lépésekkel mi is rengeteget tehetünk környezetünk védelméért, ezért szeretnénk minél több fiatal felnőttnek bemutatni az aludobozok szelektív gyűjtésének lehetőségeit, és összekötni a kellemest a hasznossal: dobd be magad, óvd a környezetet és gyűjtsd szelektíven az aludobozokat” – tette hozzá az ügyvezető.

A Dobd be magad programhoz népszerű hazai személyiségek, így Janicsák Veca énekesnő, Dj Free vagyis Béresy Ferenc lemezlovas, illetve a Dumaszínházból ismert Szomszédnéni Produkciós Iroda humoristái, Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs is csatlakoztak környezetvédelmi nagykövetként.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás