Hirdetés
Forrás: mme.hu

A lakott területen is gyakori keleti sünök közel fél évig tartó téli álomra húzódnak, amint a hőmérséklet tartósan 8 C° alá csökken. Ehhez meglepően egyszerűen biztosíthatunk számukra megfelelően védett helyet .

A zöldhulladék környezet- és természetbarát elhelyezését és lebomlását segítő komposztálók többnyire fából vagy műanyagból készülnek és dobozos, keretes kialakításúak. Pont ez a kialakítás akadályozza meg a téli menedéket kereső sünöket abban, hogy bevegyék magukat a vastag növényi hulladék alá.

Ennél a komposztálónál a deszkaelemek közötti rések nem elég nagyok ahhoz, hogy a sünök be tudjanak mászni (Fotó: Orbán Zoltán).
Ennél a komposztálónál a deszkaelemek közötti rések nem elég nagyok ahhoz, hogy a sünök be tudjanak mászni (Fotó: Orbán Zoltán).
 
Ezen könnyen és gyorsan úgy segíthetünk, ha a talajszintnél bejáratot nyitunk a komposztáló falába, és ehhez még dekopírfűrészre sincs feltétlenül szükség (ha van, az persze még egyszerűbbé teszi a dolgot).

Első lépésben a megfelelő nagyságú bejárat helyét és a vágási vonalat kellene minél szebben bejelölni. És itt máris jön az első probléma – a hogyan? (Fotó: Orbán Zoltán)
Első lépésben a megfelelő nagyságú bejárat helyét és a vágási vonalat kellene minél szebben bejelölni. És itt máris jön az első probléma – a hogyan? (Fotó: Orbán Zoltán). 

Ezt követően jön a trükkös rész, a bejárat kivágása, ami dekopírfűrész hiányában  sokaknak akár kivitelezhetetlennek is tűnhet. Pedig ez egy elektromos fúrógép  segítségével csaknem olyan gyorsan elvégezhető (Fotó: Orbán Zoltán).
Ezt követően jön a trükkös rész, a bejárat kivágása, ami dekopírfűrész hiányában sokaknak akár kivitelezhetetlennek is tűnhet. Pedig ez egy
elektromos fúrógép segítségével csaknem olyan gyorsan elvégezhető  (Fotó: Orbán Zoltán).

Második lépésben egy hegyes végű és keskeny szablyafűrésszel vágjuk át a furatok közötti falat (Fotó: Orbán Zoltán).
Második lépésben egy hegyes végű és keskeny szablyafűrésszel vágjuk át a furatok közötti falat – (Fotó: Orbán Zoltán).

 
A nyílás kész, ennek fala azonban szálkás, amit egy ráspoly (fareszelő) segítségével gyorsan orvosolhatunk (Fotó: Orbán Zoltán).
A nyílás kész, ennek fala azonban szálkás, amit egy ráspoly (fareszelő) segítségével gyorsan orvosolhatunk – (Fotó: Orbán Zoltán).

 A telelőhelyet kereső sün dolgát megkönnyíthetjük, ha a komposztba lakókamrát alakítunk ki (Fotó: Orbán Zoltán).
 A telelőhelyet kereső sün dolgát megkönnyíthetjük, ha a komposztba lakókamrát
alakítunk ki – (Fotó: Orbán Zoltán).

A lakókamrát lazán töltsük fel száraz falevéllel vagy fűvel (Fotó: Orbán Zoltán).
Ezt lazán töltsük fel száraz falevéllel vagy fűvel – (Fotó: Orbán Zoltán).
 

A bejáratot érdemes álcázni is, amihez legjobb zöld, leveles, lehetőleg tövises gallyakat (tűztövis, kökény stb.) használni. Ezeken a levelek száradást követően is hosszú ideig rajta maradnak, tartós fedést biztosítva.

A leszúrt ágacskák sora a környéken portyázó sünt a bejárathoz vezeti (ezt természetesen hagyjuk szabadon), a kíváncsiskodó kutyákat, macskákat viszont távol tartja (Fotó: Orbán Zoltán).
A leszúrt ágacskák sora a környéken portyázó sünt a bejárathoz vezeti (ezt természetesen hagyjuk szabadon), a kíváncsiskodó kutyákat, macskákat viszont távol tartja – (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Telepíthető süntanya

Létezik egy olyan természetvédelmi eszköz, a süntanya (vagy süngarázs), ami kimondottan ezeknek az állatoknak nyújt nappali menedéket a nyári enyhe időben. A mi klímánkon, keményebb teleken ezek valószínűleg nem elég védettek, de ha száraz levelekből vastag szigetelőréteget halmozunk rá, valószínűleg telelőhelynek is alkalmasak lehetnek. 

 

 


Építsünk természetvédelmi rőzserakást!
Segítsünk a sünöknek téli szállást találni II.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás