A rovat kizárólagos támogatója

Négy napja a szövetségi bíró elkaszálta az Álló Sziklánál gyülekező indián törzsek beadványát, hogy állítsák le a rezervátumon keresztül tervezett olajvezeték megépítését. Az indiánok mégis győztek – köszönhetően a közösségi médiának.

Több, mint egy hónapja táboroznak az Egyesült Államok Álló Szikla dakota rezervátumánál sziú és póni indiánok, hogy békésen tiltakozzanak a földjükön tervezett gázvezeték megépítése ellen. A helyzet, dacára, hogy a szövetségi bíróság harminc napra leállította az építkezést, – amik indián szent helyeket tettek volna tönkre, nem is beszélve a lehetséges környezeti károkról – egyre feszültebb lett. Bár az indiánoknál nem volt fegyver, a tüntetés pedig kimondottan erőszakmentes volt, ez nem akadályozta meg az olajvezetéket építő céget, hogy biztonsági őröket fogadjon, akik könnygázzal és harci kutyákkal támadtak az őslakos tüntetőkre. Megtörni azonban ezzel sem tudták őket. Az észak-dakotai hatóságok ennek hatására rendvédelmi erők toborozásába kezdtek, hogy felkészüljenek a bírósági döntést követő lehetséges forgatókönyvre, magyarul, hogy vérbe fojtsák, és jobb esetben gumibotokkal oszlassák fel az őslakosok tiltakozását. 


Íme az előzmények: 
Az elmúlt hetekben több ezren látogattak el az észak-dakotai Álló Szikla sziú indián rezervátumba, hogy támogassák a helyi törzset a földjüket érintő építkezések elleni küzdelemben. A médiavállalatok saját maguk alatt vágnák a fát, ha beszámolnának egy összetűzésről, mely megsemmisíthet egy olajvezetéket, ami hatással van a saját anyagi helyzetükre.
Indiánok kontra olajlobbi: az amerikai média hallgat.


A 24.hu írása szerint a sziúk hazaküldték a nőket és a gyermekeket a bírósági döntés után, és készültek a támadásra. Nem sok esélyük lett volna a kormánnyal szemben, de Sebzett Térd óta tudjuk, hogy az indiánok már csak ilyenek.  Mielőtt azonban tényleg elfajulhattak volna a dolgok, az Obama vezette adminisztráció egyszerűen leállította a tervezett építkezést és újabb környezeti hatásvizsgálatokat rendelt el.

A tüntetés ugyanis dacára, hogy az olajlobbi mindent elkövetett, hogy elhallgattassa azt, a közösségi médián keresztül gyakorlatilag minden amerikaihoz eljutott. A világ többi részéről nem is beszélve. Barack Obama, az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke nem engedhette meg, hogy elnökségének éveiről többek között úgy emlékezzenek meg, mint arról az időszakról, amikor az Egyesült Államok felmelegítette a „halott indián a jó indián” politikáját.  A fegyvertelen őslakosokat oszlató szövetségi rendőrségről készült fényképek bejárták volna az egész világsajtót.

Az Obama-adminisztráció azonnal bejelentette az olajvezeték építésének leállítását, közvetlenül a nény nappal ezelőtti bírósági végzés után, hogy elkerüljenek minden vérengzést.

Dave Archambault II, az Álló Szikla sziú törzs főnöke üdvözölte a kormány beavatkozását és megesküdött, hogy folytatja a harcot az olajvezeték építése ellen. Ez egy történelmi pillanat itt az indiánok földjén – nyilatkozta egy sajtóközleményben. A munkának azonban nincs vége. Végérvényesen meg kell védenünk szent helyeinket és a vizünket. Az építkezési tervben szerepelnek területek, melyek nem esnek szövetségi bírósági hatáskör alá, szóval muszáj tovább folytatnunk a harcunkat.

Dave Archambault II   Kép nativenewsonline.net

Az olajvezetéket építő Dakota Access cég nem kommentálta az Obama-beavatkozást, de a szintén az olajlobbi által pénzelt csoport, a Midwest Alliance for Infrastructure Now azt nyilatkozta, hogy "a döntést problémásnak tartjuk, mely hosszú távon fagyaszthatja meg a privát infrastruktúra-fejlesztést az Egyesült Államokban."  Valószínűleg igazuk lesz a kapitalista fiúknak, és a továbbiakban nem fogják tudni elvenni, kizsákmányolni és tönkre tenni az őslakosok földjeit minden következmények nélkül.

Kapcsolódó anyagok:

Indiánok kontra olajlobbi: az amerikai média hallgat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás