Hirdetés

Tegnap és ma újabb rendeletmódosítások jelentek meg a Magyar Közlönyben a hazai szélerőművek telepíthetősége kapcsán. Hadat üzent a magyar kormány a szélerőműveknek. Szabad, csak nem lehet. Na ez az igazi hungarikum.

Egyelőre azokban a „finomságokban” ne is mélyedjünk el, hogy Magyarországon ezentúl csak olyan szélerőművek telepíthetők, amelyek kb. 5-10 évvel ezelőtti technológiát képviselnek (maximum 2 MW teljesítmény az átlagosan telepített 3 MW-hoz képest, maximum 100 méteres magasság az átlag 125 m-hez képest). Nyilvánvalóan beruházó legyen a talpán, aki hajlandó a pénzét egy olyan szélturbina vásárlásába fektetni, amellyel jelentősen kevesebb szélenergiát tud csak termelni, mint egy, a napokban általában telepített erőműtípussal — de ne legyünk negatívak, lehet azért ilyen.
Kezdjük inkább az elején, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet módosításának 1. §-val:

„(4) Beépítésre szánt területen és beépítésre szánt terület határától számított 12 000 méteren belül – a háztartási méretű kiserőműnek számító szélerőmű kivételével – szélerőmű, szélerőmű park nem helyezhető el.”

Ez magyarul és kissé leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a települések 12 km-es környezetében nem lehetséges szélturbinát elhelyezni. Erre geográfus kollégánknak rögtön összeszaladt a szemöldöke, de adtunk egy esélyt a jogalkotóknak. Felkerestük az ELTE TTK Földrajztudományi Központjának egy munkatársát, aki nevét nem vállalva, kérésünkre szívességből elkészítette geoinformatikai szoftver segítségével azt a térképet, amely megmutatja, csak a fenti kitétellel (tehát települési belterületektől 12 km-nél távolabb) hol lehet majd Magyarországon szélturbinát telepíteni.

Íme a térkép, amelyen fehérrel láthatjuk a szélturbinák telepítésére alkalmas területeket:
 

Látja, hogy nem látja?

Arra gondoltunk, írunk még a többi feltétel teljesíthetetlenségéről is (vannak ugyanis), de ennyi talán éppen elég. Valaki nagyon nem akarja, hogy Magyarországon működőképes szélerőművek létesüljenek. Nagyon-nagyon nem- írta az Új Nemzeti Kiválóságok közé választott Safián Fanni az energiaklub blogján.
 

 

Hadat üzent a magyar kormány a szélerőműveknek  

A kormány kiegészítette a szélerőművekről (is) szóló korábbi rendeleteit, ezekbe olyan új szabályokat helyezett el, amelyekkel gyakorlatilag minden engedély kérelem elutasítható, például azzal, hogy csökkenti a honvédelmi és katonai képességet. A szélerőmű veszélyes fegyver.

A beépítésre szánt területen és beépítésre szánt terület határától számított 12 kilométeren belül, továbbá a Magyar Honvédség által üzemeltetett radaroktól számított 40 kilométeren, valamint a katonai repülőterektől számított 15 kilométeren belül új szélerőmű, vagy szélerőmű park nem helyezhető el. Ezeken a védőtávolságokon belül a meglévő szélerőművek magassága nem növelhető, a szélerőmű parkok pedig nem bővíthetők.

E területeken kívül új szélerőmű vagy szélerőmű park akkor létesíthető, és a meglévő szélerőművek magassága akkor növelhető, a szélerőmű parkok akkor bővíthetők, ha igazolható, hogy a tervezett szélerőmű vagy szélerőmű park létesítése és működése nem csökkenti a honvédelmi és katonai képességet.
Ha a tervezett villamos erőmű termőföld igénybevételével jár, az engedély iránti kérelemhez mellékelni kell az ingatlanügyi hatóság művelés alól kivonást engedélyező, legalább három éve jogerőre emelkedett határozatát.

  Tessék kétszer elolvasni: most kéri a beruházó az engedélyt, de csak akkor kapja meg, ha a művelés alóli kivonásról már három éve megkapta az engedélyt.

A szélerőmű vagy szélerőmű park építési engedélyének kiadásakor, szakhatóságként első fokon – országos illetékességgel – a Borsod-Abaúj-Zemplén (BAZ) Megyei Kormányhivatal vezetője jár el ki. A kormányhivatal a szakhatósági hozzájárulás iránti kérelem, illetve a szakkérdés elbírálása során a megvizsgálja, hogy a szélerőmű nem okoz-e olyan hátrányos következményeket, amelyek aránytalanul meghaladják a létesítésétől várható előnyöket.

Ez ugye tipikus gumiparagrafus- írja a napi.hu.  Olyan, mint a régi rendszerben az útlevél elutasítása azzal az indokkal, hogy az illető kiutazása sérti a közérdeket. A BAZ megyei kormányhivatal döntése ellen a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetőjéhez lehet fellebbezni, ő a másodfokú hatóság. Ez a kormányhivatal a döntése előtt beszerzi, egy erre a célra létrejött bizottság véleményét. A bizottság tagjai a következők: a településfejlesztésért és településrendezésért, az iparügyekért, a környezetvédelemért és a természetvédelemért, valamint az energiapolitikáért felelős miniszterek képviselői. A bizottság vizsgálja a szélerőmű, vagy szélerőmű park környezeti, természeti és településrendezési hatásait, valamint mérlegeli a létesítmény használatával – vagy a használat elmaradásával – várható kedvezőtlen hatások megszüntetésére, elkerülésére, csökkentésére vonatkozóan megtehető, vagy pedig a kérelmező által megvalósított intézkedések következményeit. A kormányhivatal a szakhatósági állásfoglalása kiadása során mérlegeli a bizottság véleményét.
Az új szabályokat szeptember 23-tól kell alkalmazni.
 

Csak ne a szél! – Miért sorvasztja el a kormány a szélerőműveket?

A korábbi ígérettel szemben nem lesznek új szélerőmű-pályázatok – közölte a Naranccsal az illetékes minisztérium. Ennek szerintük szakmai oka van, az viszont tény, hogy – ellentétben a napenergiás piaccal – a szélenergiát nem fonják be az állam csápjai baráti cégeken át. A szélkerekek száma mindeközben világszerte gyarapodik.

Kapcsolódó anyagok:

Nem kell Orbánéknak a szélenergia

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás