Hirdetés
greenfo/MTI/origo

Virginia Raggi római főpolgármester a jövő héten jelenti be hivatalosan, miként döntött az olasz főváros a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésének pályázatáról, de nemet fog mondani – írta a Corriere della Sera olasz napilap.

Az újság értesülései szerint a döntést Beppe Grillo, a római főpolgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) ellenzéki párt vezére hozta meg. Beppe Grillo korábban már hangoztatta, hogy Róma "nem kér az olimpiából". A római főpolgármesteri hivatalból kiszivárgott hírek szerint is Virginia Raggi nemet fog mondani, és a bejelentést egy olyan félkész római sportlétesítményben teszi majd, amelynek befejezése évek óta várat magára. 
 

Virginia Ragg Róma polgármestere kép: NurPhoto/Silvia Lore

Virginia Raggi, Róma polgármestere komolyan gondolja.

A SkyTg24 olasz hírtelevízió emlékeztette Virginia Raggit, hogy a júniusi főpolgármesteri kampánya záróbeszédében népszavazást ígért Róma 2024-es olimpiai jelöléséről.  Virginia Raggi kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy az anyagi gondok által és korrupciós-közigazgatási botrányoktól sújtott olasz fővárosban nem tartja célszerűnek olimpiai játékok rendezését.

A rendezést ugyanakkor a Matteo Renzi vezette olasz kormány és Giovanni Malago, az olasz olimpiai bizottság (CONI) elnöke is erősen támogatja.  A CONI elnöke többször figyelmeztette Virginia Raggit, hogy az esetleges visszalépés esetén Róma és Olaszország akár harminc vagy talán ötven évre is eleshet egy következő olimpia megrendezésének lehetőségétől.  A háttérben a Matteo Renzi és az M5S közötti belpolitikai küzdelem áll: a kormányváltásra készülő ellenzéki mozgalom nem kívánja támogatni a miniszterelnököt az olimpiai játékok terén sem.
 

Olimpia = korrupció és veszteség

Olimpia = korrupció és veszteség Olimpia: nem is sport-, hanem hazárdjáték? Az olimpiák ráfizetésesek, gazdasági és társadalmi károkat okoznak, korruptak és csak az ellenőrizhetetlen NOB tagjainak, funkcionáriusok érdekeit szolgálja. Az olimpiák "közgazdaságtanára" szakosodott professzor, Andrew Zimbalist nézetei eddig sem voltak ismeretlenek, ám most a bostoni Smith College tanára az Alapblognak adott interjú.

 

Kapcsolódó anyagok:

Rómának nem kell a 24-es olimpia

Lehet-e fenntartható egy olimpiai létesítmény? Az idő majd eldönti

Ötkarikás korrupció

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás