Hirdetés

Az áruház a fizess, ahogy érzed, elvet követi, és már most rengeteg családon segített, akik anyagi nehézségekkel küzdenek. A királyságban 10 millió tonna friss élelmiszert hajítanak ki évente, amivel 10 focistadiont lehetne teletölteni. Emellett mégis van vagy 400 ezer ember csak London területén, akiknek nem futja rendes ennivalóra és éheznek.

A Real Junk Food Project keretein belül az élelmiszer felesleg hasznosítása mellett kampányolók nyitották meg a „The warehouse” névre hallgató helyet a Grangefield Industrial Estate területén. A kedves vásárlók itt olyan élelmiszereket szerezhetnek be, amiket más cégek, éttermek, hotelek már kidobtak. Csak ennek az egy helynek az üzemeltetésével 12 ezer gyermeket tudnak megetetni hetente.

A félreértések elkerülése végett, itt nem romlott árucikkekről van szó, hanem olyanokról, amiknek a szavatossága hamarosan lejár, vagy olyan friss áruról, ami megmaradt és már nincs rá szükség (mert mondjuk reggel érkezik a friss áru, vagy épp az adott hely szabályzata kimondja, hogy meg kell tőle szabadulni pedig még semmi baja).

„Ez a hely tart bennünket életben az utóbbi hetekben. Három gyerek és két felnőtt eltartása a mi helyzetünkben hirtelen rettentően nehézzé vált, amikor kiderült a betegség. Óriási szerencse, hogy hallottunk a Warehouse-ról.” – mesélte Kirsty, akinél nem olyan régen diagnosztizáltak egy elég súlyos, krónikus betegséget, ami miatt a 3 gyermek gondozása a férjre hárult, akinek emiatt ott kellett hagynia a munkahelyét, így a család bevétele hirtelen szinte a nullára esett vissza- írta a hungliaonline.com.

food-waste-supermarket-shelves

Rengeteg ehető élelmiszer megy pocsékba, és ugyanakkor elképesztően sokan éheznek a szegények közül. A királyságban 10 millió tonna friss élelmiszert hajítanak ki évente, amivel 10 futball stadiont lehetne teletölteni. Emellett mégis van vagy 400 ezer ember csak London területén, akiknek nem futja rendes ennivalóra és éheznek.

Ha Nagy-Britannia szupermarketei megdupláznák a jótékonysági szervezeteknek adományozott éves élelmiszer mennyiséget 16 ezer tonnára, az azt jelentené, hogy országszerte összesen heti 732,000 adag étel állna rendelkezésre, amit a rászorulóknak ki lehetne osztani. A Sainsbury’s erre egyébként azt reagálta, hogy mind az ő, mind feltehetően a többi szupermarket esetében megoldható, hogy még hatékonyabban, juttassák el az élelmiszer felesleget a szegényeknek, azonban ehhez külső segítségre van szükség, mert nincs rá kapacitásuk.

A Fizetés a felesleget kiárusító áruházban a „fizess amennyit gondolsz” elv alapján működik, vagyis bármit is veszünk le a polcról, annyi pénzt hagyunk ott, amennyit mi akarunk. Az élelmiszer felesleget kínáló ABC Pudsey területén nyílt meg, ami nem messze van Leeds-től.

A Real Junk Food Project egyébként a kávézóláncokra is ki akarja terjeszteni ezt a mozgalmat, aminek eredményeként mostanra már az ország többszáz kávézójában adnak oda a rászorulóknak, amúgy kidobásra szánt, de még teljesen ehető élelmiszert. Pár hónapja nyílt egy másik élelmiszer áruház is Londonban, ahol minden 25p-be kerül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás