A rovat kizárólagos támogatója
LMP sajtóközlemény

Az LMP szerint határozott fellépés kell a drávai vízerőmű-építési tervek megakadályozására. A párt bízik abban, hogy e rendkívül fontos ügyben Magyarország sikeresen tudja érvényesíteni érdekeit és a tiszta helyzet megteremtése jó alapot jelenthet a magyar-horvát gazdasági kapcsolatok fejlesztésében.

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a magyar-horvát határon átnyúló – eddig ki nem használt – együttműködés kialakításával megteremtsük a hátrányos helyzetű térségek fejlesztésének lehetőségét. Örömmel látjuk, hogy a közelmúltban e szándék intézményesülni látszik. A gazdaságfejlesztésben, munkahelyteremtésben kiemelt szerepe lehet a turizmusnak is. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a magyar kormány határozott lépéseket tegyen a drávai vízerőművekkel kapcsolatos horvát tervek megakadályozásáért, melyek súlyos veszélyt jelentenének a Dráva és térsége egyedülálló természeti környezetére nézve.

Világossá kell tenni a horvát fél számára, hogy Magyarország nem járul hozzá az újabb drávai vízerőművek építéséhez, hiszen ez a súlyos környezeti kockázatok mellett alapvetően ellentétes a térség gazdasági érdekeivel is
. A Dráva ipari csatornává változtatása semmi hasznosat nem hozna a térségnek, ugyanakkor teljesen ellentétes a már folyamatban lévő, a fenntarthatóságra alapozó projektekkel, mint például az Ős-Dráva programmal is, amely forintok milliárdjaiból zajlik.

E kérdésben alapvetően annak a magyar kormánynak van illetékessége aki az eddigiekben nem támogatta a horvát vízerőmű-építési terveket. Ugyanakkor fontosnak tartjuk a határozott fellépést a tervek ellen, melyben szerepet kell vállalni a közvetlenül érintett Baranya megyének, Somogy megyének és együttműködést kell kérni az érintett horvátországi megyéktől is.
Az LMP erre vonatkozó kezdeményezését a Baranya megyei közgyűlésben teszi meg.

Bízunk abban, hogy e rendkívül fontos ügyben Magyarország sikeresen tudja érvényesíteni érdekeit és a tiszta helyzet megteremtése jó alapot jelenthet a magyar-horvát gazdasági kapcsolatok fejlesztésében, különös tekintettel a határral elválasztott, sok szempontból hátrányos helyzetű térségekben.

Budapest, 2016. szeptember 23.

Keresztes László Lóránt, szakszóvivő, elnökségi tag
Angyal Károly, Baranya megyei képviselő
Kóbor József, megyei elnökségi tag

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás