A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Szerződést kötött a Városliget Zrt. a Városliget parkrehabilitációs tervpályázatának nyertesével, a Garten Studio Kft-vel, hogy a Liget Budapest projekt keretében megvalósítsák a Városliget átfogó zöldterületi fejlesztését.

A győztes tájépítészeti terv megvalósítására, a Városliget parki funkcióinak megújítására, a meglévő zöldfelület és növényállomány védelmére, területének és biológiai aktivitásának növelésére 15 milliárd forintot költ a Városliget Zrt. az évtized végéig – közölte az MTI-vel a beruházás lebonyolítója, emlékeztetve arra is, hogy Magyarországon közpark kialakítására vagy megújítására soha még ekkora összeget nem fordítottak.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a mintegy 200 éves Városliget az elmúlt évtizedekben egyre jobban lepusztult, növényállománya gondozatlanná vált, elöregedett, a közösségi, pihenési és sportolási lehetőségek beszűkültek, a hosszú ideje használaton kívüli, romos épületek, valamint a parkoló gépkocsik látványa pedig megszokottá vált a valaha Pest egyik legnépszerűbb közösségi helyszíneként működő parkban.

A zöldfelület ma csupán a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, míg az itt található épületek négy és fél százalékot foglalnak el a parkból, a fennmaradó 35 százalék pedig lebetonozott, parkolók és utak által elfoglalt terület a Ligetben. A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően sokkal kevesebb lesz a lekövezett terület, utóbbiak rovására ugyan minimálisan nő az épületek összterülete, de ennek többszörösével növekszik a teljes értékű zöldfelület csakúgy, mint az állandó vízborítottságú vízfelület.

A Széchenyi-sziget mellett ismét testet ölt a Páva-sziget (más néven Nádor-sziget), a tó medrében pedig az év minden hónapjában lenne víz, kivéve a Műjégpályát a korcsolyaszezon idején.  A Városligeten átvezető burkolt sétányok sok helyen eltúlzott szélességét is csökkentik, ami további zöldfelületi növekményt jelent. Az új nagyjátszótér, sportpályák és az újonnan létesítendő, rekortán burkolatú, kivilágított futókör a Városliget családi programkínálatát és a rekreációs és sportolási lehetőségeit gazdagítja majd – jelentette be a Városliget Zrt.

Mindezek mellett a Liget Budapest projekt egyik kiemelt célja, hogy a nyertes tájépítészeti pályázat megvalósításával biztosítsa a park hosszú távú fenntarthatóságát is; a park megújuló növényállományának folyamatos és tervszerű ápolása ugyanis elsődleges prioritás – hangsúlyozták. A végleges kert- és tájépítészeti terv a múlt héten életre hívott Liget Park Fórum-sorozat lezárultát követően állhat össze, amelynek célja, hogy a megújuló Városliget valamennyi parkhasználó igényét is kielégítse. A munkálatok várhatóan 2017-ben indulnak el – áll a Városliget Zrt. közleményében.
 

Arany láncfűrész díjat kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora

Arany láncfűrész díjat kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora

A Városliget, az Orczy-kert és a Római part fáinak kivágása ellen tartott demonstrációt több civil szervezet szeptember 24-én a fővárosban. A Hősök terén átadták az "Arany láncfűrész díjat" Patyi Andrásnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának, aki 200 fa kivágásáért felelős az Orczy-kertben. Amíg a favédők demonstráltak, a favágók serénykedtek a Bocskai úton.
A résztvevők "Megvédjük a budapesti fákat" feliratú molinó mögött vonultak az Erzsébet térről a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Nagymező utcán és az Andrássy úton át a Hősök terére. Amikor a csoport eleje három óra körül a térre ért, a menet vége a Munkácsy Mihály utcánál volt. A tömegben többen olyan táblákat tartottak a magasba, mint "Fákat, jó levegőt, közparkokat, élhető várost!", "Nem kellenek monstrumok a Ligetbe!" vagy "Budapest ne vágd magad alatt a fát!".

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás