A rovat kizárólagos támogatója

Sir James Bevan, a brit Környezetvédelmi Ügynökség vezetője szerint a hulladékbűnözés az „új drog”, ami magas profitot hoz, ám közben évi 1 milliárd fontnyi veszteséget okoz. A hatóságok pedig folyamatosan küzdenek a társadalomnak okozott károkkal. Az Environment Agency fotóján egy engedélyek nélkül működő gloucestershire-i hulladékújrahasznosító.

Angliában tavaly 1000 illegális szemétlerakót lepleztek le, többet, mint az azt megelőző 2 évben összesen, ezek közül 662 még március végén is aktív volt. A gyakran szervezett bűnbandák által elkövetett bűncselekmények, kezdve a háztartási szemét, ipari hulladékok illegális lerakásával, egészen az újrahasznosítási díjakkal és a hulladéklerakási adóval való csalásig vezetnek. Az ügynökség tavalyi, fentebb említett akciójával a büntetések és vádemelések megduplázódtak. 

„Úgy érzem magam, mint a 80-as években a drogok kapcsán: a rendszer még nem igazán ébredt rá, hogy mekkora méreteket öltött a dolog, és csak próbálta felvenni a versenyt”. Szerinte a közösségekre is komoly hatással van a hulladékbűnözés, „rettenetes látványt nyújtanak az illegális szemétlerakók, bűzlenek, hangosak és folyamatosan égnek”-tette hozzá Bevan, aki szerint: „A drogoknál is eltartott egy ideig, mire felzárkózott a rendszer és felismerte, hogy ténylegesen mekkora kárt okoznak. Most már tisztán látjuk, milyen károkat okoz a „hulladékbűnőzés” a gazdaságnak és a közösségeknek. (..) A stratégiánk összedolgozni a jófiúkkal és úgy igazán fülöncsípni a rosszakat. Egyre többeket kapunk el, és egyre több lerakóhelyet is találunk. A statisztikák szerint még nincs áttörés, sok munka van hátra, de haladunk előre.”

Sir James Bevan, a Környezetvédelmi Ügynökség vezérigazgatója egy megújult hulladékkezelőnélSir James Bevan, a Környezetvédelmi Ügynökség vezérigazgatója egy megújult hulladékkezelőnél

 

Júliusban egy leedsi „hulladékbűnözőt” rekord hosszúságú, 7,5 évnyi börtönbüntetésre ítéltek környezeti bűnök elkövetéséért. Az elektronikai hulladék újrahasznosító-iparban tevékenykedő Terence Dugbo 2,2 millió fontot csalt el egy majdnem 20 000 tonna hulladékot érintő ügyben. Dugbot akkor kapták el, amikor a begyűjtött dokumentumokból kiderült: valószínűleg nem létező utcákból gyűjtöttek be hulladékot, egy feljegyzés szerint pedig egy moped egyetlen út alatt 991 tévét és 413 hűtőt szállított el.  

Egy augusztusban bebörtönzött Sussex-i férfi 1200 tonnányi hulladékot halmozott fel illegálisan,  őt a Heathrow-n kapták el, amikor egy Dubaiba tartó gépre próbált felszállni. Szeptemberben pedig egy hampshire-i, visszaeső hulladékbűnözőt küldtek börtönbe nagytételben elkövetett illegális útszéli hulladéklerakásért. Nagy pénzbüntetések is születtek, áprilisban egy londoni cég, 14 500 tonna veszélyes hulladékot, pl. azbesztet is érintő ügyében 1 millió fontos büntetést róttak ki.

„Vonzó (a hulladékbiznisz) a bűnözőknek, mert nagy pénzt lehet csinálni belőle” véli Bevan. „Az üzleti modell nagyon egyszerű: kibérelsz, vagy találsz egy darab földet; egy ügyfélnek felajánlod, hogy megszabadítod az általa termelt hulladéktól, amit aztán a bérbe vett területen raksz le. Minden pénzt előre megkapsz készpénzben, aztán eltűnsz.”  

2015 májusában 7 hónapnyi börtönre ítéltek egy Burton-upon-Trent-beli férfit, miután egy helybéli pár által birtokolt földön rakott le és égetett el nagy mennyiségű hulladékot, végül teljesen romokban hagyva a helyet. Ahogy Bevan mondja az is fontos, hogy a saját működésükön javítani akaró hulladékkezelő cégekkel dolgozzanak együtt, mert „rossz hírük van, de fel kell ismernünk: a legtöbb hulladékkezelő felelős, törvénytisztelő, lelkiismeretes cég, jót tesz a közösségeinknek. Elhordják, és valami jobbra használják a szemetünket. Ha nem lennének, mi is rosszabb helyzetben lennénk.”

Illegálisan lerakott autógumikat számol a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársaIllegálisan lerakott autógumikat számol a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa

Az Orion szolgáltató cégnél tett látogatáskor mesélt ezekről Bevan a Guardiannak. A kelet-londoni cég évente 50 000 tonna építésből származó hulladékot kezel, ám az engedélyét 2015-ben felfüggesztették, miután súlyos problémák támadtak a felszabaduló porral. Mostanra a cég felhúzott egy 2,4 millió font értékű, zártterű szelektáló egységet egy olyan rendszerrel kiegészítve, ami óránként 50 liter port gyűjt össze. John Stride, az Orion igazgatója szerint két választási lehetőségük volt: „Vagy ez, vagy bezárjuk a boltot és hazamegyünk. De elképesztő volt a fordulat és végül kifizetődő lesz.”

Az Orion által kiválogatott szemét csak egy kis százaléka megy a szeméttelepre, a nagyobb részét újrahasznosítják, vagy energiatermelésnél égetik el. „Egyszerűen jobb érzés, ha újrahasznosítjuk” mondja Stride, hozzátéve: az a szomszédjuk, aki korábban egy ezres nagyságrendű petíciót iratott alá az Orion ténykedése ellen, az most „nagyon barátságos”.    

Bevan szerint mostanra Anglia sokkal jobban kezeli a hulladékot, mint korábban.

A szeméttelepekre küldött mennyiség 2000 óta megfeleződött, és 2015-ben a háztartási hulladék újrahasznosítása 45 %-kal új csúcsot döntött. Ám azt is hozzá kell tenni, hogy az eddigi emelkedő újrahasznosítási arány kilaposodott az utóbbi években, és 2015-ben a szeméttelepekre küldött mennyiség kicsivel megnőtt. Úgy véli „Angliában egyre jobb élni – zöldebb, tisztább és virágzóbb, (..) van még mit tenni, de a pohár félig tele van”. „Ez részben azt is mutatja, hogy a szabályozás működőképes. Láttam azt is, mi történik, ha nincs szabályozás, ilyen eset volt pl. a bhopali gázkatasztrófa is. Ha valaki azt gondolja, a szabályozás rossz, próbálja meg nem csinálni.” mondta végül Bevan.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás