A rovat kizárólagos támogatója

30 napon át Rob Greenfield minden egyes darab, saját maga által termelt hulladékot ruhaként fog magára ölteni. Az ötlet elsőre őrültnek hangzik, de aki ismeri Rob Greenfieldet, az tudja hogy ő valóban őrült – ám a szó jó értelmében.

Élete egyik fő célja inspirálni másokat a gondolkodásra, arra hogy lássuk, a mindennapos kis cselekedeink miként hatnak a közvetlen és távoli környezetünkre.
Mostanra már a legtöbb amerikai felismerte, hogy felfoghatatlan mennyiségű szemetet termelünk. Hiszen már mindenki látott képeket túlcsordult hulladéklerakókról, szeméttel elárasztott vizekről, és a műanyagtól elpusztult,vagy súlyosan sérült állatokról. Sokunkat foglalkoztatnak is a szeméttermeléssel generálódó komoly globális problémák, de a helyzet tragikussá válásában kevésbé hangsúlyozzuk a saját szerepünket. Mi egyénenként miként teszünk hozzá a problémához és milyen pozitív változtatásokat tehetünk azért, hogy aztán a meggyőződésünkkel harmóniában élhessünk?

A cselekedeteinket kell előtérbe, a középpontba helyezni, és inspirálni a pozitív változásokat.

Az átlagos amerikai több mint 2 kg szemetet termel naponta!

Ezt meglehetősen nehéz elképzelni, különösen ha még össze is adódik. Ezért Greenfield 30 napon keresztül úgy fog tenni, mint egy átlag amerikai. Úgy eszik, úgy vásárol és fogyaszt, ahogy ezt milliók szokták nap mint nap. A 30 nap elteltével várhatóan már 61 (!) kilónyi szemetet fog magán cipelni. Hogy mindez fizikailag is lehetséges legyen, egy speciálisan e célra – Nancy Judd (Recycle Runaway) által – tervezett ruhát hord, ami egyrészt elbírja a szemét súlyát és mindezt láthatóvá is teszi. Így akármerre jár, az amerikai konzumerizmus élő hirdetőtáblája lesz.

A Living on One non-profit produkciós stúdió magával ragadó történetmeséléssel dolgozik, és a globális környezeti problémák viszonylatában cselekedetre inspiráló filmeket készít. Gary Bencheghib filmes mellett ők fogják segíteni Greenfieldet, hogy a napról napra gyarapodó szemétmennyiséggel kellően felejthetetlen és sokkoló látványt nyújtson. A hónap folyamán a szemetet előtérbe helyezve készítenek videökat; a színfalak mögé menve céljuk megmutatni, miért is olyan fontos ez a kérdés és mi magunk hogyan tehetünk a megoldásért.

 Rob Greenfield a 8. napon.

Aki épp New Yorkban jár, figyelje az utcákon a szeméttel borított figurát (akivel szelfi is készíthető a TrashMe használatával), vagy követheti a weboldalon, Facebookon, illetve YouTube csatornán keresztül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás