A rovat kizárólagos támogatója

Idén is milliók fogják az utcákat fűteni a most elindult fűtési szezonban – derül ki a Kanuf Insulation és a Szeretlek Magyarország portál felméréséből, mivel a válaszolók mindössze egynegyede (26,7%-a) él energiahatékonysági szempontból korszerű ingatlanban.

Az „Energiahatékonysági KiMitTud?” néven indított nem reprezentatív felmérésben résztvevők 86%-a tisztában volt azzal, hogy hőszigeteléssel az őszi, téli fűtési költség akár felét is megspórolhatjuk, 44% mégsem tervez semmilyen energetikai fejlesztést, mert nincs rá anyagi forrása.
A felmérés szerint a magyarok 69%-a tudja, mit jelent az energiahatékonyság fogalma, 20% viszont egyszerűen csak a vízzel és energiával történő spórolással azonosítja azt.
 

Elavult épületekkel indulunk a fűtési szezonnak

Magyarországon a lakossági épületek nagy része energiahatékonysági szempontból elavult, a háztartások rezsijük 75%-át költik a lakások fűtésére, ami az októberben kezdődő fűtési szezonnal ismét égető kérdéssé válik a családok számára. Annak érdekében, hogy pontos képet kapjanak arról, mennyire ismeri a lakosság az energiahatékonyság fogalmát és mi áll a családok energiahatékonysági fejlesztéseink hiánya mögött, a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország 500 fő részvételével online felmérést végzett energiahatékonysági ismereteinkről és a tervezett beruházásainkról.

Energiahatékonysági KiMiTud?

A felmérésben résztvevők 69%-a tudta, hogy ha energiahatékonysági szempontból korszerű házban élünk, az azt jelenti, hogy ugyanolyan komfortérzet és életmód mellett fogyasztunk kevesebbet, a lakosság harmada azonban nem tudta definiálni a fogalmat: 20% tévesen úgy vélte, a kevesebb víz, villany, gáz használata áll a fogalom mögött, 11% pedig a megújuló energiaforrások használatára asszociált az energiahatékonyság kapcsán.

2016 januárjában a magyar családok 54%-a átlagosan 25-30 ezer forintot,
11%-a pedig 30-40 ezer forintot költött fűtésre,
12%-uk esetében viszont ez a kiadás a 45-50 ezer forintot is elérte vagy meghaladta.

A most induló fűtési szezonban is ehhez hasonló nagyságrendek várhatók, a meleg jelentős része azonban a falakon, nyílászárókon távozik majd. A felmérés eredményei szerint a lakosság 72%-a elviekben tudja, hogy az energetikai felújítások javasolt sorrendje nyílászáró csere, hőszigetelés, gépészeti felújítás, 86% pedig tisztában van azzal, hogy hőszigeteléssel akár 50%-kal is kevesebb energiát használhatunk, ami megfelelő gépészet mellett ugyanilyen arányban csökkenti fűtési költségeinket.

Knauf Insulation bemutatóház Construma - Ökocity kiállítás 2016 D pavilon Knauf Insulation bemutatóház Construma – Ökocity kiállítás 2016 D pavilon

94% azt is tudja, hogy ha házunk megfelelően hőszigetelt, akkor áramszámlánk is csökken, hiszen a kisebb hőingadozás miatt kevesebbszer kapcsol be a kazán, ráadásul nyáron is kevesebbet kell költeni otthonunk hűtésére. Ennek ellenére a felmérésben részt vevők 58%-a még mindig olyan otthonban él, amelynek nem hőszigetelt a homlokzata, 10-ből mindössze 3 ember házának szigetelt a tetőtere és csak a lakosság negyede gondolja úgy, hogy otthona energiahatékony.

„A felmérés kimutatta, hogy a magyar lakosság ismeri az energiahatékonysági eszközöket és lehetőségeket, ugyanakkor az ingatlantulajdonosok közel háromnegyede nem tervez semmiféle beruházást, 44% egyszerűen azért, mert nincs rá pénze” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója. „Pedig a legnagyobb energia-megtakarítási lehetőséget éppen a rossz műszaki állapotban lévő lakásállomány felújítása jelenti, amelyek energiapazarlása a fűtési szezon indulásával válik ismét húsbavágóan érezhetővé a családoknak” – tette hozzá. Önerő, hitel vagy támogatás?

A felmérés szerint azok, akik bele kívánnak vágni valamilyen energiahatékonysági korszerűsítésbe, legnagyobb része, 37%-a hőszigetelést tervez, 32% nyílászáró-, 14% pedig kazáncserét. A válaszadók 69%-a kizárólag saját pénzből lenne kénytelen megvalósítani a fejlesztéseket, hitelhez a családok mindössze 10%-a akar vagy tud folyamodni, igénybe vehető támogatásra 21%-uk számít. „A felmérés szerint a családok nem szívesen folyamodnának hitelhez otthonuk korszerűsítéséhez, pedig egy legalább 10 cm vastagságú szigetelőanyaggal leszigetelt családi ház fűtésszámlája várhatóan 30-40%-kal csökken majd, amennyiben a tulajdonos figyelmet fordít arra, hogy a szigetelés kivitelezése megfeleljen a tervezett paramétereknek.

Egy 90 m2-es ingatlan 42 ezer forintos, átlagos havi fűtésszámlája ilyen módon mintegy 15.000 forinttal csökkenhet, amely egy átlagos hitel 10 éves futamideje során 1,8 millió forint megtakarítást eredményez” – mondta Aszódy Tamás. A lakossági ingatlanok energiahatékonysági korszerűsítésének sürgető igényét az idén augusztusban kiírt és pár óra alatt kimerült Otthon Melege pályázat is jelzi. A Knauf Insulation szakértői szerint ezen pályázatok bővítésével is segíteni lehet azt, hogy a lakossági fűtésköltség valóban az otthonok és ne az utca melegét növeljék.
 


Valódi rezsicsökkentés épületfelújítással.
Sajnos jelenleg nincs élő pályázat a családi házak energetikai korszerűsítésére. Az eddig kiírt otthon melege pályázatok pár óra alatt beteltek. Igéretekben viszont nincs hiány, így nem árt időben rákészülni a majdani kiírásokra. Mivel ezek egyre bonyolultabbak, egyszerre többfajta energiahatékonysági beruházásra is vállalhatunk kötelezettséget az állami támogatás reményében – pl.a szigetelés, a fűtésfelújítás és a megújuló energiák hasznosítása. – nem árt a szakember tanácsait megfogadni. A részletekről mesélt a Knauf Insulation marketing vezetője Kanyuk László a Jazzy90.9 rádió 2016. szeptember 28-i Zöld iránytű c. műsorában, melyet itt hallgathat meg.
 


Ismerős a régi mondás? Mennyi? 30! Mi 30? Mi mennyi?

A válasz természetesen a szigetelés vastagsága. Ma még talán ritkábban fordul elő, de a tendenciákat és az előírásokat ismerve már biztosak lehetünk benne, hogy a nem túl távoli jövőben inkább ez lesz a jellemzőbb szám, mint a 20 cm alatti szigetelés vastagság. Külön szerencse, hogy a beépítésnél megjelenő – a nagyobb vastagság miatti – magasabb beruházási költség kiszámíthatóan megtérül, sőt, a szigetelés vastagságának növekedésével csökken a szerkezet U [W/m2K] értéke, ami által a beruházás, felújítás megtérülése a felhasznált energia mennyiségének csökkenésével még gyorsabb lesz.

IRHABUNDÁT A HÁZAKRA?  RÉSZLETEK: Kontakt homlokzat hőszigetelés Knauf Insulation (612 KB pdf.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás