Hirdetés
Forrás: vg.hu

Az osztrák kavicskirály elvetélt kaszinóbiznisze után most szélerőműpark terve körvonalazódik a határhoz közeli, bezenyei területen – írta a Világgazdaság.

Stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a Bezenyén nemrég még giga-kaszinóvárost tervező Eurovegas Entertainment & Casino Park Szolgáltató Kft.-t, valamint az Ipari Terület Bezenye Ipari és Kereskedelmi Kft.-t. A két céget csak idén júliusban nyilvánította fizetésképtelenné a bíróság, jóllehet, a közel két évtizede húzódó projektről már 2014 végén biztosan lehetett tudni, hogy nem lesz belőle semmi. Legalábbis a nemzetgazdasági tárca közlése szerint két éve, december 31-én megszűnt az Eurovegas kaszinó koncessziós szerződése. Ezzel befellegzett a Közép-Európa legnagyobb turisztikai beruházásaként beharangozott projektnek, amelynek a lelke öt, Las Vegas-i mintára készült kaszinó lett volna 25 ezer játékautomatával és 1200 játékasztallal, a vendégeket pedig 40-50 emeletes szállodákban szállásolták volna el. A grandiózus tervekben évi 100 millió eurós forgalommal és 3 millió körüli látogatóval kalkuláltak.

Az ötletgazda és meghatározó tulajdonos Hans Asamer, a kavicskirályként is emlegetett osztrák üzletember volt, aki a számára ismeretlen kaszinóbizniszbe Las Vegas-i üzletemberek – köztük Michael Jackson apjának – biztatására vágott bele. A magyar hatóságoktól ugyan sikerült a koncessziós jogot megszereznie, tőkeerős befektető azonban – bár a szakma nagyágyúja, a szeminol indiánok által birtokolt Hard Rock is felbukkant a történetben – végül nem szállt be az üzletbe. Asamer pedig más befektetésein bukott sokat, így nem tudta finanszírozni a bezenyei megaberuházást. Sokba került a bezenyei projekt meghiúsulása, a 2011. január elsejére tervezett indulás elmaradása miatt napi 1,37 millió forint kötbért kellett befizetni az állammal kötött szerződés alapján.
 

Az euró-százmilliós tervekhez képest filléres számlák maradtak kifizetetlenül az utóbbi két évben. Így az Eurovegas adós maradt Bezenyének az évi 62 millió forintos telekadóval Kammerhofer Róbert polgármester elmondása szerint, ami nagy érvágás a 175 milliós összköltségvetésű településnek. Azt, hogy adós maradt-e az államnak a kaszinócég, nem tudhattuk meg a júliusban kijelölt felszámolótól, az Alexander & Co. Kft. ugyanis nem kívánt mérleget vonni a hagyatékról. A hitelezői választmányt jövő hétre hívták össze, de annyit tudni, hogy a júniusban leadott mérlegben szereplő 1,7 milliárd forint kötelezettségnél jóval nagyobb összeg kifizetését követelik a hitelezők.

A Világgazdaság írása szerint a cég eszközei kevesebb mint 400 millió forintot tesznek ki – aminek zöme a kaszinóváros számára megszerzett, bő 300 hektáros földterület –, a saját tőke mínusz 1,3 milliárd forint, ami nem sok jót ígér a hitelezőknek. A stratégiai kiemelés után az Eurovegasnál a romeltakarítás nem közönséges felszámolási eljárás keretében, hanem speciális szabályok szerint történik majd, az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. veszi át az ügyet. Arra is lehetősége van, hogy pályázat nélkül, zárt körben értékesítse a vagyonelemeket, legyen az ingatlan vagy valamihez fűződő jog. A kormányrendeletben mindenesetre máris felbukkant izgalmas elem: a villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési rendeletben az Eurovegas esetében „tervezett villamos erőmű” helyébe „szélerőmű vagy szélerőműpark” került.

Furcsa helyzet áll elő, ha a szélerőműnek a szövegbe történt beillesztése arra utal, hogy a területen ilyen létesítmény épülhet. E beruházásoknak ugyanis épp a közelmúltban szabott a szabályozás igen szoros műszaki korlátokat, amelyeket nem sokra rá olyan, még szigorúbb feltételekkel fejelt meg, amelyek alapján képtelenség Magyarországon új szélerőművet építeni. Igaz, a Világgazdaság értesülése szerint van még egy parkolópályán lévő szélprojekt, amelynek van ugyan létesítési engedélye, ám a beruházója a tervet nem valósította meg. Nem tudni, hogy ezt a cikkben szereplő helyszínre tervezték-e.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás