A rovat kizárólagos támogatója

Egy új kutatás szerint már a működő kőszén, olaj és gázmezők is elég szén-dioxidot tartalmaznak, hogy átlökjenek minket a 2 Celsius fokos kritikus küszöbön.

Az a korábban elképzelhetetlennek tűnő ötlet, miszerint több kőszén-, olaj-, és gázmező egyszerűen haszontalan, mert kiaknázásuk a szén-dioxid háztartásunkat döntené romokba – most már olyanok figyelmét is felkeltette, mint a Bank of England igazgatótanácsa. Ráadásul egy újabb kutatás szerint még ez az aggasztó forgatókönyv is túl optimistának tűnhet.

Ahogy a Guardian megírta, az Oil Change International új jelentése szerint a meglévő, még biztonságosan bányászható kőszénbányák, olaj-, és gázmezők is már eleve túl sok szén-dioxidot tartalmaznak, ami már elég ahhoz, hogy túllőjünk a párizsi klímaegyezményben megjelölt 2 Celsius fokos küszöbön.

A riport főbb állításai a következők:

– a Föld jelenleg működő olaj, gáz és szénbányáiból származó, potenciális szén-dioxid kibocsátás már több, mint 2 Celsius fokos átlaghőmérséklet emelkedést jelentene;

– a kőszén-bányákból származó kibocsátást is leszámítva, csak a kőolaj és földgáz mezők használatával 1,5 fokos átlaghőmérséklet emelkedésre számíthatunk;

– a klímacélok eléréséhez szükséges fosszilis termeléscsökkentéssel arányosan növelni lehet a tiszta energia használatát, növelve az energiaipari összfoglalkoztattságot.

Ha igazak a fentiek, akkor nem szabad alábecsülni ezeket a következtetéseket. A riport szerzői szerint, a feltárásokra fordított erőfeszítések helyett, ideje elkezdenünk azon gondolkodni, hogyan valósítsuk meg az átmenetet a megújulókra; beleértve ebbe a meglévő, működő bányák és mezők fokozatos leállítását, mielőtt azok teljesen kimerülnének. Különösen fontos ez azoknál a gazdagabb országoknál, ahol a nemzetgazdaság kevésbé függ a fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételektől.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás