A rovat kizárólagos támogatója

Ne csak a szarvasmarha tenyésztést okoljuk. A szénből, kőolajból és földgázból származó üvegházhatású gázkibocsátás 60%-kal magasabb, mint azt korábban becsülték. Kutatások alapján ez a jelenleg érvényben levő éghajlat előrejelzési modellek felülvizsgálatára adhat okot.

A fosszilis tüzelőanyagokon alapuló iparágak üvegházgáz kibocsátása jóval magasabb, mint azt várták. Kutatások eredményeként létrejött a valaha volt legátfogóbb globális metánkibocsátást összefoglaló adatbázis, mely kimutatta, a természeti forrásokból származó metánkibocsátást alábecsülték. Ebből következően a földgázból, kőolajból és szénből származó kibocsátás 20-60-%kal magasabb a meglévő adatoknál. Bár a metán a globális üvegházhatású gázok csak 16 %-át teszi ki és légköri tartózkodási ideje is rövidebb a CO2-nál – ami a gázok háromnegyedéért felelős – melegítő hatása sokkal erősebb a többinél. A fent említett „elszámolatlan” metán háromszázszorosa a kaliforniai Aliso kanyonban elszivárgottnak, ami az Egyesült Államok eddigi legaggasztóbb gázszivárgása volt. A klímaváltozás megoldásával kapcsolatos rossz hírek ellenére egy új a Nature-ben publikált tanulmány állítja a metánkibocsátás csökkent az ipari termelés töredékeként.

A térkép a 2016 januárjában mért globális metánkibocsátást mutatja 400 hektopascalon, kb. 6 km magasságban a Föld felszínétől. A koncentráció az északi féltekén nagyobb, mivel a természeti és emberi eredetű forrásokból származó metánkibocsátás ezen a féltekén a meghatározó. AIRS/Aqua/Nasa

A Colorado Egyetem és  az USA Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézetének (NOAA) munkatársa Stefan Schwietzke szerint a fosszilis tüzelőanyagokból származó metán meghatározó szerepet játszott a globális felmelegedésben, viszont a gáz rövid élettartama miatt a gyors beavatkozás kedvező következményekkel kecsegtet.

„ A jó hír az, hogy a metánkibocsátás csökkentése, pár éven belül pozitív eredményekhez vezet, még a CO2 esetében ez sokkal több idő lenne. Minthogy a metánkibocsátás sokkal nagyobb, mint gondoltuk, a potenciál, hogy csökkentsük a Föld éghajlatára nehezedő kényszert is nagyobb” – mondta a Guardiannak. Szakértők szerint a tanulmány a már meglévő éghajlati modellek újragondolására készteti a tudósokat. „ A mostani éghajlat előrejelzést befolyásoló kibocsátási mértékek újrabecslése szükséges, a javított antropogén eredetű metán kibocsátási értékek számbavételével.” – írta Dr. Grant Allen a Manchester Egyetem Nature-ben megjelent kommentárjában.

Más tanulmányok
az Egyesült Államok palagáz kitermelését okolják a metánkibocsátás növekedéséért. Azonban a legújabb munkák alátámasztják, hogy a földgáz kitermelésből származó metánkibocsátás csökkent, az 1980-as évek közepétől a termelés töredékének 8%-ként és a késő 2000-es évek, valamint a korai 2010-es évek 2%-nak részeként. „Egy ideje anekdotikus bizonyíték van arra, hogy az olaj- és gázipar javított hatékonyságán. Az adataink globális szinten is megerősítik ezt” – mondta Schwietzke.

A fosszilis tüzelőanyagokon alapuló iparágak kibocsátása a korábbi 30%-ról 45%-ra nőve járul hozzá az atmoszférikus metán mennyiségéhez Guardian graphic | Source: Nature

A metánkibocsátás az ipari forradalom óta növekszik, azonban 1996 és 2006 között stagnált. Többek szerint a megrekedés a korábbi Szovjetunió utódállamaink csökkent fosszilis tüzelőanyag felhasználása miatt alakult így. A kibocsátás legtöbbje természeti forrásból származik, például a lápos területekről, de az emberi eredetű okok is 30-45%-át teszik ki az egésznek.

Kapcsolódó anyagok:

Nagy gáz van! Elszámolták a globális metánkibocsátást

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás