Hirdetés

A kanadai kereskedelmi miniszter szerint nem jön létre a Kanada és az EU között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás, a CETA. Azért még megy a lobbizás, hiszen sokaknak ez óriási érdek, nagy pénz.

Chrystia Freeland azután nyilatkozott ilyen borúlátóan, hogy egyeztetett az EU és Kanada főtárgyalójával, valamint Belgium francia nyelvű Vallon régiójának miniszterelnökével. A belga RTBF közrádió tegnap esti jelentése szerint a kanadai kereskedelmi miniszter elhagyta a tárgyalásokat, majd azt nyilatkozta, hogy a megbeszélések sikertelenül fejeződtek be.

A megállapodáshoz valamennyi uniós ország támogatása kell, ugyanakkor Belgium francia ajkú vallon régiójának múlt heti, elutasító parlamenti döntése akadályozza az aláírást. A belga államberendezkedés értelmében ugyanis az ország minden közösségének vétójoga van a nemzetközi megállapodásokra.

Paul Magnette, a vallon parlament elnöke a parlamenti elutasítás kapcsán arra mutatott rá, hogy a döntés nem jelenti az egyezmény teljes elvetését. A döntés arra irányul, hogy az európai politikusok kezdjék újra a tárgyalásaikat Kanadával a megállapodás bizonyos, mások mellett Belgiumot is hátrányosan érintő intézkedéseket rögzítő fejezeteiről.

A CETA a támogatók várakozásai szerint a vámok, és a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató nem vámjellegű akadályok lebontása révén hozzájárul a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzéséhez az EU-ban és Kanadában is. Az ellenzők szerint a megállapodás kiüresít demokratikus jogokat, környezet- és fogyasztóvédelmi előírásokat, és erősíti multinacionális óriásvállalatok befolyását. (MTI)
 

CETA: már padlón a pártolói, de nem adják fel

Tegnap már úgy tűnt, végleg padlót fogtak az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásával kapcsolatos tárgyalások, de úgy tűnik, az EU még nem adja fel. Tegnap délben Vallónia miniszterelnöke ismét jelezte, hogy mivel a CETA-val aggodalmaikra továbbra sem kaptak megnyugtató választ, nem tudják aláírni az egyezményt.  Ezt követően a kanadai keresledelmi miniszterasszony, Freeland könnyekkel küszködve azt mondta a sajtónak, hogy “nagyon, nagyon szomorú”, és ma hazarepül a gyerekeihez. Ehhez képest tegnap éjjel Marint Schultz, az Európai Parlament elnöke azt írta twitteren, hogy ma feggel 7.30-kor találkozni fog Freelanddel, majd 9.00-kor pedig Vallónia miniszterelnökével a CETA-tárgyalások újraélesztése ügyében.

ceta_lux_3_piros_lap

Piros lap a CETA-nak

Lehet, hogy Freeland mégsem repül haza a gyerekeivel? Vagy Schultz még a repülőgép indulása alatt akar vele beszélni? A BBC azt írta ma reggel, hogy a kanadai kereskedelmi miniszter szóvivője nem tudta megerősíteni, hogy lesz-e ma reggel Freeland és Schultz között megbeszélés.  Pedig most, hogy Vallonia ellenállása miatt egyre kisebb az esély a CETA jövő heti aláírására, ideje lenne kihasználni a lehetőséget, és kidolgozni egy olyan kereskedelem-politikát az EU számára, amely az emberek és a természet számára is jó lesz – írta a gyarmat.wordpress.com, akik ezzel kapcsolatban ajánlják Paul de Clerck (Föld Barátai Európa) írását.
 

Szijjártó fogja a CETA-t véglegesíteni

Szijjártó fogja a CETA-t véglegesíteni

Felhatalmazta a kormány Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Európai Unió (EU) és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) szövegének – a megerősítés fenntartásával történő – végleges megállapítására – derül ki a Magyar Közlönyben október 17-én megjelent kormányhatározatból.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás