Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a naperőmű – de nem nálunk

Mócsány Viktória

2016. október 24. 18:58

Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a naperőmű – de nem nálunk

A világ legnagyobb napenergia projektje nonstop elektromos áram biztosítására lesz képes, ami 1 millió amerikai lakos energiaellátását fogja fedezni. Olcsóbban, mint az atom. Na erre mit lépne a fideszes zseni: L. Simon László?

A verseny a világ legnagyobb napelem telepének megépítése körül egyre gyorsul. Most a kaliforniai telephelyű SolarReserve energiacég egy fókuszba koncentrált napelem telep nevadai felépítésének tervét jelentette be, amely kategóriáján belül a valaha volt legnagyobbnak számítana.

Kevin Smith a SolarReserve munkatársa a Las Vegas Review-Journalnak elmondta, az 5 milliárd dolláros beruházás, várhatóan 1500-2000 megawatt energiát produkálhat, ami hozzávetőleg 1 millió háztartás ellátására elegendő. Ez az energiamennyiség egy atomerőmű energiatermelésének megfelelő. (a jelenlegi paksi erőmű 4 blokkja kb. 2000 megavattos, Paks2 tervezett kapacitása 2400 megawatt lenne)  A megvalósuló terv a világ legnagyobb napelem telepét alkotná meg – mutatott rá a Review-Journal.

„Ez egy nagy projekt.” – mondta Smith a publikációkor. „Ez egy nagyra törő befektetetés.”

A SolarReserve Sandstone projektje legalább 100 000 tükrös heliosztát felállítását venné célba, mely a napsugarat összegyűjtve, azokat 10 toronyba koncentrálva, az olvasztott só energiatároló rendszerét igénybe véve hasznosítaná a napenergiát. Az olvasztott só, több mint 1000 fokra hevülve, vizet forral fel, ami egy gőzturbinát meghajtva, generátor segítségével állítja elő a villamos energiát éjjel-nappal folyamatosan. A fotovillamos elemekkel ellentétben ez a rendszer napnyugta után is képes a napenergia hasznosítására.

„Ez valóban az a forrás, mely képes a megújuló energiát úgy biztosítani, hogy az elérhető legyen a nap 24 órájában.” – mondta Smith.

A SolarReserve már meg is kezdte egy hasonló „erőmű” felállítását, Tonopah közelében, egy forradalmi 110 megawattos telep formájában, ami már Nevadai otthonokban szolgáltatja az energiát. A cég weboldalán egy „teljesen kibocsátás-mentes” energia előállítási formának jellemzi a telepet, ami földgáz és kőolaj hasznosítása nélkül működik.

A 110 MW-os napelem telep Tonopah közelében található Nevadában, ami az első olyan erőmű, mely a korszerű olvadt só energia felhasználásának technológiáját alkalmazza. A fejlesztő további 10 telep felállítását tervezi hasonló elhagyatott területeken Nevadában.

„Az energiatároló egy szilárd, megbízható energiaellátást kínál éjjel és nappal egyaránt.” –véleményezi a SolarReserve, valamint hozzáteszi az „erőmű” úgy segít a növekvő igényeket kielégíteni, hogy azok megújuló energiával fedezhetők legyenek. Smith a Review-Journalnak elmondta a Sandstone projekt nagy valószínűséggel 2-3 év múlva fog csak megkezdődni, azonban az építés megkezdését követően Smith becslése szerint a beruházás körülbelül 7 évre szólóan 3000 munkahelyet fog teremteni. Elmondta azt is, hogy a cég egy új szállítási infrastruktúra kiépítését is tervezi, hogy a keletkezett energia a kaliforniai piacra is továbbítható legyen.

A SolarReserve már megkezdte a projekt helyszín megválasztásának leszűkítését, a 6500 hektáros beruházás megvalósításának érdekében. Smith szerint két potenciális terület a szövetségi tartományban már ki lett választva, azonban egyes környezetvédők - többek között Janine Blaeloch is - aggódnak egy ekkora beruházás káros környezeti hatásai miatt-írta az ecowatch.com
„Egy ilyen beruházás átmeneti iparzónává alakítja át a természetes élőhelyeket valamint az állami földterületeket is.” – mondta Janine Blaeloch egy rádióállomásnak

Nem lehet csak naperőmű, mert éjjel is kell áram - állítja L. Simon László Nem lehet csak naperőmű, mert éjjel is kell áram - állítja L. Simon

Az LMP kezdeményezésére a paksi bővítésről tartottak (még 2 éve) parlamenti vitanapot. Szijjártó Péter szerint a paksi beruházás garantálja a fenntarthatóságot, a versenyképességet és a biztonságos energiaellátást. Szél Bernadett szerint egy munkahely 750 millió forintba kerülne. Jávor Benedek szerint a paksi bővítést észérvekkel képtelenség megvédeni.

 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés