Hirdetés

A jordán hatóságok a királyság eddigi legnagyobb illegális vadászati bűncselekményét fedezték fel. Egy magánszemélytől 7000 madártetemet foglaltak le a keleti sivatagban.

A mediterrán régióban a természetvédelem egyre súlyosbodó problémája a madarak illegális gyilkolása és kereskedelme. A kihívás hatalmas mind a kormányok, mind a természetvédő szervezetek szemszögéből, mivel a régió jelenlegi büntetései nem rettentik el eléggé az törvénytelen vadászati tevékenységek érintettjeit. A jordán hatóságok jelentése szerint, a királyság eddigi legnagyobb illegális vadászati bűncselekménye volt ez a mostani eset, amikor egy magánszemélytől 7000 madártetemet foglaltak le a keleti sivatagban.

A Királyi Környezetvédelmi hivatal és a Királyi Természetvédelmi Társaság (RSCN – a jordán BirdLife) vadőrei októberben kapták el a vadászt és kobozták el a madarakat.  A férfinál 6800 barátposzátát (Sylvia atricapilla), 40 eurázsiai sárgarigót (Oriolus oriolus), és 45 pálmagerlét (Spilopelia senegalensis) találtak.

A két említett szervezet közösen dolgozik azon, hogy a 2015. évi 13-as számú mezőgazdasági törvénynek érvényt szerezzen. A tavaly áprilisban meghirdetett törvény kiköti, hogy a vad madarak és állatok engedély nélküli kilövése törvénybe ütköző, és olyan területeken és időszakokban is illegális vadászni, ahol ez nincs kimondottan engedélyezve. Ugyanez a paragrafus azt is kimondja, hogy törvénybe ütköző cselekedetnek számít értékesítési célzattal megölni, birtokolni, szállítani, kiállítani, valamint árulni vadállatokat és madarakat. A vadőrök a természetvédelmi szabályozásokat betartva, országos járőrözéssel támogatják a szakintézmények munkáját.

Jordániában lefoglalt fagyasztott eurázsiai sárgarigó tetemek Jordániában lefoglalt fagyasztott eurázsiai sárgarigó tetemek

 

Abdul Razzaq Hmoud, az RSCN természetvédelmi és vadászati szabályozási osztályának megbízott igazgatója szerint a lefoglalt példányok többsége vándorló fajokhoz tartozik. A madarakat évközben a keleti sivatagos területeknél húzódó repülési útvonalaikon, különböző magánterületek felett lőtték le. „A vadász a madarakat becsomagolva és fagyasztva szállította, mert vagy egy öbölmenti országba akarta őket exportálni, vagy elegáns éttermeknek értékesíteni, ahol drága ínyencségként tálalják ezeket a madarakat”.

Az RSCN vadőrei az érzékeny vadászati területeket egyeztetett heti időbeosztás alapján, és törvényi végrehajtó erővel biztosítják. Széleskörű támogatottságuk a rendőrkapitányságoktól kezdve a vámhatóságokon át a civil nyilvánosságig terjed. Az RSCN fő feladatai a tudatosság szintjének emelése mellett a vadőrök képességének növelése, a törvények és szabályozások felülvizsgálata és korrekciója, valamint más természetvédelmi szervezetekkel együttműködve a madarak illegális vadászatának megakadályozása.

Az RSCN vadőrökkel közösen kialakított stratégiája a törvény kikényszerítésére épít, növelve az ellenőrző járőrözések számát a madarak főbb elterjedési területein; és ellenőrző pontokat állítva a vadászok járműveinek ellenőrzésére, hogy megbizonyosodjanak a törvények betartásáról- írta a birdlife.org.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás