Akár 2018-ra elolvadhat az Északi-sark jege

2016. november 7. 7:41

Akár 2018-ra elolvadhat az Északi-sark jege

Négyezer kilométernyi autózással kibocsátott egy tonna szén-dioxid 3 négyzetméter északi-sarkvidéki jég olvadását idézi elő amerikai és német kutatók szerint.

A tudósok az 1950-es évekre visszamenőleg megvizsgálták a tengeri jég változásait, és arra következtettek, hogy ha a hosszú távú tendenciák folytatódnak és az üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi szinten marad, akkor a 2040-es évek közepére nem marad jég az Északi-sark körül.  A vizsgált évek méréseit elemezve azt találták, hogy minden tonna szén-dioxid kibocsátásával átlagosan három négyzetméter jég olvad meg szeptemberben, amikor a jég eléri legkisebb kiterjedését, mielőtt újra fagyni kezdene a tél közeledtével.

Az eredmények alapján kézzel foghatóvá vált, mennyivel járul hozzá a jeges-tengeri jég olvadásához az egyes emberek okozta szén-dioxid-kibocsátás – írták a Science tudományos lap aktuális számában a német Max Planck Meteorológiai Kutatóintézet és az amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont kutatói.

Becslések szerint egy tonna szén-dioxidot bocsát ki mindegyik utas, aki oda-vissza átrepüli az Atlanti-óceánt Európa és New York között, vagy aki dízelmotoros autóval tesz meg 4000 kilométert.

Az északi-sarkvidéki jég hosszú távú csökkenése már most alapvető változásokat okoz az őslakosok életében, miközben a régióban újabb olaj- és gázlelőhelyek kutatása, valamint új hajózási útvonalak megnyitása előtt nyit teret.

Más tudósok a tanulmány szerzőinél borúlátóbbak:

Peter Wadhams, a Cambridge-i Egyetem óceánfizikusa szerint már akár 2017-2018-ra is eltűnhet az északi-sarkvidéki jég az ember okozta klímaváltozás más tényezői, többek között a szelek megváltozása és a vízhőmérséklet felmelegedése miatt.

2016 szeptemberében az északi-sarkvidéki jég 4,14 millió négyzetkilométerrel elérte éves minimumát. Ez a mennyiség ugyanannyi, mint a 2007-es, és csak egyszer, 2012-ben volt ennél kisebb a jég kiterjedése.

A tanulmány szerzői szerint a tavalyi párizsi klímacsúcson elfogadott cél, mely a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt akarják tartani az iparosodás előtti mértékhez képest, nem elegendő ahhoz, hogy a jég zsugorodását megakadályozzák. A kormányok képviselői november 7. és 18. között találkoznak Marokkóban, hogy az egyezmény végrehajtását megvitassák. (MTI)
 

Nem elegendőek a klímamegállapodásban foglaltak

Nem elegendőek a klímamegállapodásban foglaltak

Kevés a november 4-én életbe lépett párizsi klímaegyezményben vállalt üvegházhatású gáz (ühg)-kibocsátás csökkentésének mértéke ahhoz, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartsa az iparosodás előtti időkhöz képest, és a 2030-ra előrejelzett globális ühg-kibocsátás további 25%-os csökkentésére van szükség a célok tartására - állapította meg az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) éves emissziós jelentése.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés