Hirdetés
greenfo/MTI

Donald Trump nem akadályozhatja meg a tavaly Párizsban tető alá hozott klímamegállapodás végrehajtását – mondta Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter, az amerikai elnökké választott republikánus jelölt ez irányú korábbi nyilatkozataira utalva.

Eddig 103 ország ratifikálta a tavaly decemberben Párizsban tető alá hozott klímamegállapodást, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését irányozzák elő. Ellentétben azzal, amit (Trump) mondott, nem mondhatja fel a párizsi megállapodást – fogalmazott a francia kormánytag az RTL francia kereskedelmi rádióban.

Ségolene Royal volt az ENSZ nemzetközi tárgyalásainak elnöke hétfőig, amikor is a marokkói Marrákesben megkezdődött az ENSZ 22. nemzetközi klímakonferenciája.(COP22)  "A párizsi megállapodás kimondja, hogy három évig nem lehet felmondani" – hangsúlyozta a miniszter.
Pénteken lépett hatályba a tavaly decemberben elfogadott párizsi megállapodás, amely azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Az egyezmény ratifikáló országok, köztük az Egyesült Államok, a szerződés értelmében négy évig nem mondhatják fel a megállapodást.

 

Az amerikai elnökválasztási kampányban a republikánus jelölt azt mondta, hogy megválasztása esetén eltörli a szerződést, amelynek szavai szerint "nem nagy híve". Donald Trump a globális felmelegedést "teljes viccnek" nevezte, ami a francia környezetvédelmi miniszter szerint "totális képtelenség". "Meg kell duplázni az erőinket a klímaváltozás elleni harcban. Nagyon ébernek kell lennünk és minden olyan kísérletre reagálni kell, amely az egyezmény meggyengítését célozza" – tette hozzá Ségolene Royal, aki 2007-ben francia elnökjelölt volt. Szerinte az amerikai kampány "nem mutatott szép képet a demokráciából".

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás