Hirdetés

Az élelmiszertermelés Szíriában minden idők legsúlyosabb válságát éli. Az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) figyelmeztet: az elhúzódó politikai konfliktus a kedvezőtlen időjárással ötvözve jelentősen megnehezítette a mezőgazdasági termelést, a terményekkel való kereskedelmet, és ezáltal a gazdák hamarosan képtelenné válnak családjuk és az ország élelmezésére.

A két szervezet által végzett élelmezésbiztonsági misszió megállapította, hogy az öt éve tartó konfliktus következményeivel sok gazda már nem tud megbirkózni. A termelés alapvető feltételei (műtrágya, vetőmagok) alig elérhetők számukra, ezért többségük – azonnali segítség hiányában – felhagyni kényszerül mezőgazdasági tevékenységével. A helyszíni vizsgálatok és kérdőívek alapján kimutatták, hogy a bevetett területek aránya az eddig mért legkisebb. Becslések szerint jelenleg 900 000 hektár búza került vetésre, szemben a békeidőkben mért 1,5 millió hektárral. Még nagyobb problémát jelent, hogy míg korábban átlagosan 3,4 millió tonna búzát arattak évente Szíriában, ez most alig 1,5 millió.

Egy szír gazda a légicsapás során tönkre ment mezőgazdasági gépét vizsgáljaEgy szír gazda a légicsapás során tönkre ment mezőgazdasági gépét vizsgálja

A mezőgazdasági termelést nehezítette idén a csapadékmentes időjárás és az öntözési infrastruktúra károsodása. „Jelenleg a szíriai háztartások közel 8 %-a nem jut elegendő élelemhez, és a helyzet csak tovább fog romlani, ha nem kínálunk azonnali segítséget a gazdáknak,” mondta Ould Ahmed, a FAO főigazgató-helyettese. „Miközben Szíria vidéki területein korábban a mezőgazdaság volt a fő megélhetési forrás, mostanra a gazdák felélték tartalékaikat.” Az állattartókra is nehéz idők járnak. Az állatok gondozása a legelőkhöz és vízforrásokhoz való hozzáférés nehézségei miatt egyre költségesebb és problémásabb, ezért sok család leölni kényszerült jószágait (juh, kecske és baromfi).

Oltóanyagnak és más gyógyszereknek is szűkén van a szír állategészségügyi szolgálat. Mindezek következményeként az országban, mely valamikor exportra termelt, 30 %-kal csökkent a szarvasmarha-, 40 %-kal a juh- és kecske-, továbbá 60 %-kal a baromfiállomány. A szír font drasztikus leértékelődése (395-ről 530 amerikai dollárra) jelentősen megnehezíti a szír családok számára, hogy importtermékeket vásároljanak.

Mindezek okán a konfliktus kezdete óta 11 millió ember hagyta el otthonát, közülük közel 5 millióan a szomszédos országokba mentek.

Csak 2016-ban a FAO több mint félmillió gazdálkodót támogatott gabona- és zöldségvetőmaggal, élőbaromfival, állati takarmánnyal és oltóanyaggal. A Világélelmezési Program több mint 4 millió embernek biztosít élelmiszersegélyt havonta. A legfrissebb adatok szerint mintegy 9,4 millió embernek lenne szüksége segítségre – 716 000 fővel többnek mint 2015 szeptemberében.
Bővebben angolul >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás