A rovat kizárólagos támogatója

Számos napelemmel működő sütő van a világon, de nagy meglepetésemre nem sok használja a látens hőtárolás funkcióját, melyet bármikor főzésre használhatunk- mondta David Wilson professzor, aki kifejlesztett egy napenergián alapuló éjszakai sütőt.

Kezdjük egy környezettudatos család beszámolójával.
„Családtagjaim megrögzött barbecue fanok. A kinti grillsütőnk egy tetővel fedett helyen található, így esőben vagy napsütésben, éjjel vagy nappal, télen vagy nyáron a család mindig tudja használni. Ez nem túlzás. Akár egy hóvihar közepén is képesek a csirkesütögetésre. Senki nem hibáztathatja őket, hiszen a barbecues ételek köztudottan felettébb ízletesek, legyen az egy burger, csirke vagy steak. A meleg évszakban ez egy nagyszerű elfoglaltság, ha egy kis időt akarunk a családdal, barátokkal esetleg a szomszédokkal közösen eltölteni. Sajnálatos módon grilljeink kedvezőtlen hatással vannak környezetünkre. Akármilyen tüzelőanyagot használunk, az mindenképpen olyan kibocsátással jár, mely rontja a levegő minőséget.

Egészen idáig a napenergiával működő sütők használatához fényre volt szükség, ami miatt esténként, illetve éjszaka nem lehetett használni őket, pedig valljuk be legtöbbször akkor szeretnénk.” Ma már egy szellemes újításnak köszönhetően, lehetővé vált, hogy mindenfajta környezetszennyezés nélkül este és éjszaka is tudjunk grillezni.

A MIT professzora David Wilson egy olyan napelem technológiát fejlesztett ki, mely a napenergián alapuló éjszakai sütő használatot is lehetővé teszi. Ez a találmány, jelentős előnyökhöz juttatja, azon fejlődő országokat, melyek számára a fatüzelés elengedhetetlen a főzéshez. Wilson technológiája a napenergiát használja fel. Eltárolja a látens hőt, majd azzal lehetővé teszi a főzést a következő 25 órában, magasabb, mint 450 Fahrenheit (232 Celsius) fokon. A technológia Fresnel lencsét használ, hogy megtartsa a napenergiáját. Az eltárolt energiával lítium-nitrátot olvaszt, ami termikus hőtároló akkumulátorként funkcionálva biztosítja a 25 órás energiaellátást. A rendszer következtében, így lehetőség nyílik a kinti grillezés okozta örömök élvezetére.

„Számos napelemmel működő sütő van a világon, nagy meglepetésemre azonban nem sok használja a látens hőtárolás funkcióját, melyet bármikor főzésre használhatunk.” – mondta Wilson. Eddig is léteztek napelemmel működő sütők, grillek és tűzhelyek, azonban azok még csak a nappali használatra voltak alkalmasak. Wilsonnak akkor támadt ez az ötlet, amikor Nigériába látogatott el és ott látta azokat a főzési módszereket, melyek a fatüzelésen alapulva rengeteg problémát okoztak az embereknek. (pl: légzőszervi megbetegedések, erdőpusztítás, vagy a nők védtelenségének kihasználhatósága fagyűjtögetés közben.)

MIT diákok egy csoportja jelenleg is azon dolgozik, hogy a technológiára alapozva egy grillre alkalmazható prototípust fejlesszenek ki. Derek Ham, Theodora Vardouli és Eric Uva egy kutatást vezetnek egy multidiszciplináris kurzus keretében – „iTeams”, ami az „Innovation Teams” (Innovációs csapat) rövidítése – , hogy kiértékeljék a technológiát, amit követően lehetővé válik a kereskedelmi forgalomba hozatal, a gyártás és terjesztés.
A theheartysoul.com szerint a végső cél egy olyan üzletmodell kialakítása, ami lehetővé teszi, hogy a fejlődő országokban elérhetők legyenek a napenergiával működő sütők, mindemellett pedig az, hogy amerikai piacon is megjelenjenek. Az amerikai verzió egy propánon és napenergián alapuló hibrid lesz, ami lehetővé teszi majd a tűzön sütést és a konvencionális hő alapút is.

Egy másik  – igaz csak nappalhasználható módszer:

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás