A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: greenpeace

A világ második legnagyobb esőerdeje válhat a globális pálmaolaj kereskedelem következő kitermelési állomásává/áldozatává, amennyiben Kamerun kormánya engedélyezi az országban levő pálmaolaj ültetvények kiterjesztését.

Az SG Sustainable Oils Cameroon (SGSOC) egy olyan földbérleti kérvényt nyújtott be, mely egy 20 000 hektáros területi bővítést céloz meg a Kongó-medence peremén. A cég reméli, megkapja az engedélyt, amivel az addigi ültetvények kibővítése valósulhatna meg. Az ügy akkor került a figyelem középpontjába, amikor a helyi közösség tagjai bejelentették „harcba szállnak” a cég terjeszkedésével. Gazdák százai vádolják a céget, miszerint az nem tartja tiszteletben a gazdaságukat övező puffer zónák területét.

Az ipari pálmaolaj ültetvények számának növekedése a helyi környezetvédők körében is nagy aggodalmat váltott ki.

A gorilláknak, erdei elefántoknak, bonobóknak, valamint több mint 1000 madárfajnak és 10 000 féle trópusi növénynek otthont adó esőerdő 6 országot is magában foglal, köztük Kamerun kicsivel, több mint 40 %-át is. Az SGSOC 7 éve aktív Kamerunban. Azonban annak ellenére, hogy hozzávetőlegesen kis léptékű beavatkozással dolgoznak, erős ellenérzéseket váltanak ki az ott élő gazdákból.
Eredetileg 60 000 hektárnyi földterület beültetését tervezték, – ami Madridnak megfelelő nagyságú terület – azonban erről a tervükről lemondtak. A Greenpeace kutatóival való megegyezésükkor 1989-ben az SGSOC képviselői azt mondták, hogy az általuk kívánt területek a „mezőgazdasági fejlesztési övezet részét képzik.”

SGSOC 2009 óta van jelen Kamerunban. Fotó: Environmental Investigation

Gazdaságok

2012-ben az Európai Unió által finanszírozott független erdészeti ágazat megfigyelői állították, hogy a cég olyan területeken is erdőirtást végez, melyre nincs engedélye. Újabban Babensi II falu lakosai – akiknek települése átfedi az említett területet – arra panaszkodtak, hogy gazdasági területeik károkat szenvednek az SGSOC által végzett munkálatok miatt. Ma már a helyi közösség tagjai szót emeltek az SGSOC tevékenysége ellen. Farmerek százai azzal vádolja a céget, hogy az nem tartja tiszteletben földjeik puffer zónáit.

Az SGSOC Greenpeace-nek adott válaszában elutasította ezeket a vádakat. Szóvivőjük elmondta:„ a cég szabályzatának megfelelően eleget teszünk a nemzetközi szabványoknak. Az SGSOC a FRIC (Free, Prior and Informed Consent) megközelítést alkalmazza minden egyes közösségben, mellyel együtt dolgozik. Eszerint azok a közösségek, melyek nem szeretnének az SGSOC-kal együttműködni, jogosultak arra, hogy elutasítsák azt, mindenféle hátrányos következmény vagy háborgatás nélkül. Erre szolgál példaként az a 11 Bassoi falu – köztük Babensi II – melyek kikerültek az SGSOC projektjéből, mivel elutasították azt.”

Indonéziai fejlődési modell

A gyarmatosítás idején nagymértékű pálmaolaj gazdaságok jellemezték a régiót, valamint a Kongó-medencében és az akörül élő emberekre is jellemző volt a kis léptékű pálmaolaj termelés. Az SGSOC által végzett jelenlegi műveletek azonban az indonéziai pálmaolaj termelés modelljét hozták el.

A helyi kisgazdák évtizedek óta gazdálkodnak pálmaolajjal Kamerunban, azonban soha nem az indonéziai gazdálkodás mintájára.

Az Indonéziai esőerdő ugyanis az elmúlt két évtizedben teljesen kipusztult a rosszul szabályozott pálmaolaj gazdálkodásnak, valamint a fakitermelésnek az eredményeként. Hatalmas erdőtüzek pusztító szennyezéseket okoztak Délkelet-Ázsia számos területén, melyek mindegyikéért a pálmaolajjal gazdálkodó szektor okolható. Habár a Kongó-medence nem rendelkezik olyan minőségű földdel, mely lehetővé tenné a hasonló mértékű termelést, mégis hirtelen változások bekövetkezése jelezhető előre, amennyiben a régióban megnövekszik az erdőirtás.
Az SGSOC elsőként 2009-ben lépett be az országba az Amerikai Egyesült Államok egy leányvállalataként, agráripari cégként, 2015 óta azonban független vállalatként működik. A cég mostanra türelmetlenül várja a novemberi döntést, mely lehetővé tenné számára, hogy ideiglenes bérleti viszonyát 20 000 hektárral növelhesse. A kameruni kormány novemberben hozza meg döntését, amit követően kiderül a vállalat kiterjesztheti-e projektjét vagy el kell azt törölnie. A nemzetközi pálmaolajjal gazdálkodó szektor kíváncsian várja a fejleményeket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás