Hirdetés

A vadászat komplex tevékenység, amely a vadászható vadállomány fenntartását és hasznosítását egyidejűleg és egymástól elválaszthatatlanul hivatott biztosítani. A vadászat a vad elejtésére irányuló céltudatos tevékenység. Ebből a szempontból tehát a vadászat szakmának tekinthető.

A vadászat, mint a legősibb emberi tevékenység egyike, az ember és a természet különleges kapcsolatát jelenti. A vadászat szenvedély, sport, szakma és gazdasági tevékenység egyidejűleg, melynek céljait, módszereit és kereteit a mindenkori politikai társadalmi és gazdasági viszonyok határozzák meg.

A vadászat komplex tevékenység, amely a vadászható vadállomány fenntartását és hasznosítását egyidejűleg és egymástól elválaszthatatlanul hivatott biztosítani. A vadászat a vad elejtésére irányuló céltudatos tevékenység. Ebből a szempontból tehát a vadászat szakmának tekinthető, mely hozzáértést, precizitást, megbízhatóságot, valamint tökéletes szerszámkezelést és anyagismeretet feltételez, függetlenül attól, hogy az illető vadász hivatásosként, vagy hobbyból űzi a mesterséget.

Az OzoneNetwork ma esti Egyenlítő c. műsorának vendége Földvári Attila az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációs főmunkatársa elmondta a hivatásos vadász, mint rendészeti feladatokat ellátó személy, a vadászatra jogosultnál vadgazdálkodási, vadvédelmi szakirányítási tevékenységeket lát el. Ahhoz, hogy valaki vadász engedélyt kapjon – legyen szó hivatásos vagy sport vadászról- nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelnie valamint vizsgát is kell tennie. A vizsga gyakorlati és elméleti részekből áll. A gyakorlati vizsgán egy lőgyakorlaton kell részt venni, illetve ellenőrzik a biztonságos fegyverkezelést és használatot. Az elméleti vizsgán a vadászati idényekre vonatkozó tudásanyagról kell beszámolni, továbbá képek alapján fajokat- és trófeákat kell felismerni.

 

A vadállomány védelme és a vad kímélete miatt vadászati idényre való tekintet nélkül haladéktalanul el kell ejteni a súlyosan beteg és mozgásképtelen, illetve a súlyosan sérült és életképtelen vadat. Az elejtést a vadász, illetve a kísérő köteles a vadászati naplóban beteg megjelöléssel rögzíteni, és haladéktalanul bejelenteni a jogosultnak. Gímszarvasbikát, dámbikát, őzbakot, muflonkost és szikaszarvasbikát egész évben, mezei nyulat október 1-től január 15-ig, egyéb vadfaj egyedét, továbbá suta vadat az adott vadfajra vonatkozó vadászati idényben szabad élve befogni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás